Hronika

Ovde su hronološki prikazani svi članci objavljeni u svim brojevima u ovoj rubrici.

Hronika

Gospodine Vučiću, ako, na primer, na Galapagos pošaljemo 1000 građana Srbije, a tamo nema srpske crkve, da li to znači da ti građani na magičan načni prestaju da postoje? 13. mart 2016. Zvono teško 128 kilograma ukradeno je sa zvonika crkve Svete Marije Magdelene u selu Roanda, oko 20 kilometara jugoistočno od Svilajnca. Zvono, koje […]

Broj 21 – Hronika

Gospodin Nikolić je ne samo hronični kršilac sekularnosti Republike Srbije, već i čovek koji ne propušta nijednu priliku da obruka funkciju predsednika, koju trenutno obavlja. 21. januar 2016. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se u Beogradu sa gospodinom Jovanom Mladenovićem, saopšteno je iz Vojske Srbije. General Diković i službenik SPC trenutno zaposlen […]

Broj 20 – Hronika

Svaka država u kojoj je religija na vlasti ili bliska vlasti guši upravo ljudska prava i građanske slobode, na koje se čelnici prebogate SPC pozivaju samo kada im to odgovara. 25. decembar 2015. Miroslav Gavrilović, po zanimanju patrijarh, preporučio je: “Naša poruka svim Srbima, najpre onima koji su smogli snage i hrabrosti i ostali na […]

Broj 19 – Hronika

U toaletu Skupštine Srbije pojavio se toaletni papir sa znakom zabranjenog desničarskog pokreta Obraz na kojem se nalazi i Hristov krst. 27.11.2015. Sveštenik Vukašin Milićević u tekstu „Bliski susret treće vrste“, objavljenom na portalu „Borba za veru“, kaže da ako naletimo na vanzemaljce, treba da radimo što i inače: propovedamo. Ukoliko se odazovu propovedi, pronašli […]

Broj 18 – Hronika

Verskih objekata u Beogradu ima i više nego dovoljno, planira se, dakle, izgradnja novih. 12. novembar 2015. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je najvišim predstavnicima Srpske pravoslavne crkve da će grad razmotriti moguće lokacije za izgradnju novih verskih objekata u Beogradu. Verskih objekata u Beogradu ima i više nego dovoljno, planira se dakle izgradnja novih. […]

Broj 17 – Hronika

Znamo da nemate ništa protiv kad većina kinji manjinu, jer to stalno radite. 20. septembar 2015. Grupa od oko 70 ljudi, predvođena, očekivano, sveštenim licima, kadi ulice i prosipa svetu vodicu ulicama kojim je prošao Prajd. Jedan sveštenik pocepao je zastavicu duginih boja, koja je simbol LGBT populacije. Efrosinija Nikolić, igumanija manastira Novi Stjenik, poput […]

Broj 16 – Hronika

08. jun 2015. Na dnevnom redu gradske skupštine bila je odluka o podizanju spomenika i preseljenju urne velikog srpskog naučnika Nikole Tesle iz Muzeja Nikole Tesle. Kao jedan od razloga za premeštanje urne navedeni su „satanistički obredi koji se održavaju u Muzeju Nikole Tesle“, a na to je za govornicom ukazao predsednik Skupštine Beograda Nikola […]

Broj 15 – Hronika

UMESTO U OBDANIŠTA, DOVEDITE DECU ISPOD VELELEPNOG KRSTA KOJI PRAVI HLADOVINU. 02.04.2015. Još jedan grad u Srbiji dobio je krst. U Valjevu je podignut krst visok 13 metara i težak tonu i po. Učinite da se i vaš grad istakne. Zašto da drugi gradovi i sela budu ispred vašeg? Izgradite što grandiozniji krst. Ukoliko to […]

Broj 14 – Hronika

10.01.2015. Komentarišući teroristički napad na redakciju časopisa „Šarli ebdo” u Parizu u kome je poginulo 12 ljudi, Muhamed Jusufspahić, poznatiji kao muftija srbijanski, rekao je da je „smutnja kao uzrok gora od ubistva kao posledice“ i konstatovao da su „uzroci zla gori od zlih posledica“. Jusufspahić navodi i da novinare satiričnog francuskog nedeljka „Šarl ebdo” […]

Broj 13 – Hronika

21. novembar 2014. Univerzitet u Beogradu je 14. novembra 2014. godine uručio počasni doktorat čelniku tzv. „Ruske pravoslavne crkve” (RPC), Vladimiru Mihajloviču Gunđajevu, u okviru svoje NVO poznatog i kao „Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril”. Ovo najviše priznanje najvećeg i najstarijeg univerziteta u Srbiji, dobio je na predlog Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta (PBF) u Beogradu, kvazinaučne […]

Broj 12 – Hronika

23. septembar 2014. „Imate pravo da paradirate, ali samo o svom trošku i trošku svojih nalogodavaca, ma kako se oni zvali, kako za paradu, tako i za obezbeđenje, no ne o trošku Srbije – bombardovane, razorene, moralno i ekonomski osakaćene, osiromašene, poplavljene, na stub srama prikovane“, navodi se u saopštenju SPC, koje je potpisao Miroslav […]

Broj 11 – Hronika

12.06.2014. U zgradi Vojnomedicinske akademije u Beogradu, koja bi trebalo da je stručna ustanova obrazovnog i naučno-istraživačkog karaktera, glavokomandujući Srpske pravoslavne crkve Miroslav Gavrilović izveo je vudu seansu, takozvanu “svetu arhijerejsku liturgiju”. Time je po ko zna koji put pregažen Ustav sekularne države Republike Srbije, po kome je Srbija “svetovna država u kojoj su crkve […]

Broj 10 – Hronika

12. mart 2014. Ispod Hrama Svetog Save, na 1.800 kvadrata, dovršava se izgradnja crkve vizantijskog stila i isto tako impozantne kripte u kojoj će se sahranjivati patrijarsi. Podsećamo da je su upravo radovi na kripti najskuplji deo hrama (iako su na njega, tokom 70 godina od postavljanja kamena temeljca, spiskani milioni eura, od kojih je, […]

Broj 9: Hronika

Hronika 3. decembar 2013. Vest da država pravi registar žena koje su abortirale, po najnovijem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja, koji je usvojen krajem novembra 2013, šokirala je mali, sekularnosti sklon deo javnosti Srbije. Ovdašnje žene su se jedva, pre pedesetak godina, izborile da ne budu mašine za rađanje, da bi sada, […]

Broj 8: Hronika

Tomislav Gačić, poznatiji kao Pahomije, dva puta godišnje, na Božić i na Uskrs, dobija po 210 hiljada dinara na ime takozvane časti. I. 20.09.2013. Novine “Vranjske” iznele su nove primere korumpiranosti crkvenih i državnih vlasti, kao i sprege između njih. Tako saznajemo da Tomislav Gačić, poznatiji kao Pahomije, dva puta godišnje, na Božić i na […]

Broj 7: Hronika

I. 30. maj 2013. Prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je episkopima Srpske pravoslavne crkve na Saboru rekao da ne prihvata otpužbe da je izdajnik, ali da razume njihovu brigu za srpski narod. Ne bismo baš mogli da se složimo da se episkopi brinu za narod. Episkopi narod gledaju sa visine, iz […]

Broj 6: hronika

I. 22. mart 2013. Tomislav Gačić, po zanimanju vladika, poznatiji po nadimku „Pahomije”, bio je optužen 2002. godine za seksualno zlostavljanje četiri dečaka. U martu 2006. nastupila je zastarelost za dva krivična dela koja je, po optužnici, izvršio. Krivicu za zastarelost snose političke strukture republike Srbije i korumpirano sudstvo. U martu 2013. godine tužilaštvo u […]

Broj 5: hronika

I. 20. septembar 2012. Profesor Desete beogradske gimnazije Siniša Vukadinović ukorio je učenike koji se na času krste nakon što zvona na obližnjoj crkvi označe pun sat. Kritikujući tu nesvrsishodnu naviku, a, takođe, i prekrštavanje pred izlazak „na tablu“ i ukazavši pri tome na pozitivne ustavne odredbe koje jasno razdvajaju crkvu i državu i neprihvatljivost […]

Broj 4: hronika

I. 20. januar 2012. Nakon poziva gradonačelnika Novog Sada da prestanu podele i da se zajednički oda pošta žrtvama novosadske Racije 23. januara, sukob sa Eparhijom bačkom je doživeo vrhunac. Pavličiću je od strane Eparhije poručeno da laže i da se ponaša necivilizovano i anticrkveno. Gradonačelnik Novog sada je na vrlo primeren način pozvao da […]

„Beli anđeli“ na delu

I. 11. jun: Ambasador Rusije, Aleksandar Konuzin, organizovao je prijem za državne predstavnike Republike Srbije. Među državnim zvanicama bili su predsednik Srbije, Boris Tadić, premijer Srbije, Mirko Cvetković, predsednica parlamenta, Slavica Đukić-Dejanović, kao i lideri opozicionih partija, Tomislav Nikolić, Vojislav Koštunica, Čedomir Jovanović, Dragan Marković Palma, patrijarh srpski Irinej i Svetlana Ražnatović. Naravno da je […]

Maraton u Hristu

I. 27. januar: Muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer Zukorlić, otpočeo je svoju ovogodišnju političku promociju optuživši vlasti u Beogradu da rade na „pokrštavanju Bošnjaka u Sandžaku“ kroz praksu obeležavanja slave Svetog Save u školama. Gotovo sve državne institucije, političke partije, privatne kompanije, verovatno i mesne zajednice, tokom prve decenije 21. veka usvojile su jednu […]

Crkvene organizacije i Srbija leta Gospodnjeg 2010

Glavnu odgovornost snosi politička elita koja ne gradi temelje sekularne države, već instrumentalizuje verske zajednice u političke svrhe ili se prepušta bezbrižnosti instrumentalizovanja od strane SPC Na početku filma „Whatever Works“ Vudija Alena, bolno cinični profesor fizike, Boris, počinje svoju uvodnu besedu izlaganjem dobro poznatog narativa da su religije sasvim u redu, ali da je […]

%d bloggers like this: