Broj 30 – Hronika

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da ne mrzi pripadnike LGBT populacije i da nije homofob, već grehofob.

05. avgust 2018.

Mitropolit crnogorsko-primorski Risto Radović Amfilohije izjavio je da ne mrzi pripadnike LGBT populacije i da nije homofob, već grehofob i da ne želi da prihvati da seksualna orijentacija nije bolest, jer kako kaže to ne prihvata nijedna religija.

Zna se da je to bolest i ti koji imaju to znaju da je bolest. U božjim knjigama od Sodome i Gomore to je bolest. Boreći se protiv toga, ja ne mrzim te ljude. Niko njih više ne voli nego crkva božja i upravo iz ljubavi prema njima i brige za njih ona im kaže ono što je pravda božja i istina da ih spreči da idu bespućem“, rekao je on.

Amfilohije: Nisam homofob već grehofob

17. oktobar 2018.

Prosvetna inspekcija sprovela je vanredni nadzor u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Batajnici u Beogradu nakon slučaja prikazivanja filma o pobačaju učenicima sedmog razreda u maju 2018, koji je privukao pažnju javnosti, i utvrdila da nisu ustanovljene nikakve nepravilnosti, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) uvidom u zapisnik o inspekcijskom nadzoru. Prema navodima iz zapisnika, predavanje je održano uz blagoslov srpskog pravoslavnog episkopa Eparhije sremske.

Episkop: Mihajlović potrebna pomoć duhovnika ili psihologa

13. januar 2019.

Država je 2018. godine za 2.259 sveštenika i verskih službenika u Srbiji uplatila skoro 222 miliona dinara na ime doprinosa za njihovo zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Osiguranje se uplaćuje službenicima svih verskih zajednica, kojih u Srbiji ima 17. Najviše osiguranika ima Srpska pravoslavna crkva – 1.746, Islamska zajednica – 275, Rimokatolička crkva – 65.

Kako bi dočekali sigurnu starost, doprinosi sveštenicima se uplaćuju od 2012. godine, preko Ministarstva pravde – Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, dok su monasi u Srbiji zdravstveno osigurani na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Država izdvojila 222 miliona dinara za doprinose sveštenicima

21. mart 2019.

Vlаdа Srbije odobrila je nа dаnаšnjoj sednici dotаciju Srpskoj prаvoslаvnoj crkvi (SPC) u iznosu od 1,18 milijardi dinara ili oko 10 miliona evra za nastavak radova na uređenju Hrama Svetog Save u Beogradu.

Iako je i ove godine, kao i svake prethodne, izdvojen milionski iznos iz budžeta, Vlada je uplatila dodatni novac za izgradnju Hrama Svetog Save. Takođe, godinama unazad izgradnja Hrama se finansira i periodičnom obaveznom doplatnom markicom što Vlada propisuje uredbom.

Samo nekoliko meseci ranije, u novembru prošle godine, Vlada Srbije dodelila je milion evra Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu kao dotaciju za izmirenje prispelih zakonskih obaveza.

Država za pet meseci dva puta novčano pomogla SPC, poslednji put sa 1,18 milijardi dinara

09. maj 2019.

Grad Čačak finansirao je sa 50.000 evra kupovinu horosa i polieleja (veliki svećnjak sa mnogo sveća koji visi nasred crkve. (grč.))za crkvu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg. Izdvojeno je 50.000 evra. Na hramu je zamenjeno celokupno staklo koje je nabavljeno u Meksiku.

Grad izdvojio 50.000 evra za horos i polielej

13. maj 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je razgovore sa vrhom Srpske pravoslavne crkve (SPC), u okviru redovnog zasedanja Sabora SPC. Obavestio Sabor o „svim razgovorima, pregovorima i svim važnim temama“, a fokus je bio na rešenju pitanja Kosova. Sastanku je prisustvovao i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik

Vučić: Patrijarh razumeo da neko mora da donosi teške odluke

16. maj 2019.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković je izjavio da nije tačno da je većina vladika bila protiv Vučićevog dolaska u sedište SPC tokom majskog zasedanja Sabora.

Predsednik Republike je najmanje pet puta na tom sastanku rekao da nije došao u Sabor zato što mu nešto treba i da nešto traži, već da bi odgovarao na pitanja naših vladika – naglasio je Selaković

Selaković je takođe rekao da je Vučić od papira na prijem u patrijaršijskom Crvenom salonu poneo Rezoluciju 1244 SB UN , Briselski sporazum i izveštaj o novcu koji Srbija ulaže na KiM.

Deo vladika protiv Vučićevog pokušaja stvaranja partijske Crkve

Autor: Vladimir Božanović

%d bloggers like this: