Intervju sa Biljanom Stojković (II deo)

Ako obrazovne vlasti misle da je nauka podjednako vredna koliko i misticizam i bajkovita iracionalnost, onda rezultat mora biti ovakav.

U celu ovu računicu, naravno, nikako ne ubrajam privatne fakultete u Srbiji.

Kako gledate na to da deca neretko paralelno u školi uče Darvinovu teoriju i o postanju čoveka po katehizmu?

Takva situacija sasvim dobro ilustruje položaj obrazovanja u Srbiji – bezidejno lutanje i dezorijentisano plutanje po moru suprotnih društvenih strujanja. Hoćemo li u budućnost ili u prošlost? Ako obrazovne vlasti misle da je nauka podjednako vredna koliko i misticizam i bajkovita iracionalnost, onda rezultat mora biti ovakav. Uporedo izučavanje Darvina i katihizisa jeste paradigma sadašnjeg stanja u koje se sliva sve o čemu smo do sada govorili – stupidizacija, relativizacija znanja, antivakcinacijski pokret, alternativna lečenja, vračare, vidovnjaci… Posledice su užasne, a plašim se da ćemo ih tek iskusiti u budućnosti.

Kakva je situacija u školama i fakultetima po pitanju javnog deklarisanja nečije „nepravoslavnosti“, odnosno imate li i iskustvo po tom pitanju? Ima li u našem obrazovnom sistemu, a u današnjoj državi usko povezanoj sa SPC, mesta za ateiste i pripadnike drugih, manjinskih religija?

Pre par godina došla sam u posed pisma jednog kolege koji je insistirao na tome da ateista, u ovom slučaju se radilo o meni, ne sme biti profesor univerziteta. Bila sam iskreno zaprepašćena i po prvi put suočena sa mogućnošću da antireligijsko opredeljenje može biti osporavano u visokom obrazovanju. Ipak, ne mislim da je to pitanje postalo važno na univerzitetu. Videćemo, doduše, kako će se stvar odvijati u narednim godinama.

U škole se, međutim, zajedno sa veronaukom ušunjala i atmosfera podrazumevanog pravoslavlja. Nastavnici biologije najčešće izbegavaju predavanja o evoluciji kako ne bi došli u sukob sa veroučiteljima i roditeljima. Najmanje jednom godišnje školske ustanove pohode popovi i tamjan, pod ruku sa političarima koji veličaju tradicionalne, hrišćanske mantre. Sve to eksplicitno ruši sekularne vrednosti i same države i obrazovanja. Moramo naglasiti da sekularnost ne podrazumeva zabranu religija, već religiju, bilo koju, proteruje iz državnih institucija, što škole svakako jesu. Nametanje pravoslavlja u obrazovnom sistemu nije samo antisekularni, a samim tim i antiustavni prekršaj države. To je ujedno i insistiranje na jednoj religiji nauštrb svih drugih, urušavanje prava na veroispovest i degradacija multikulturalnosti jednog društva. Mislim da to kreatorima politike u Srbiji uopšte nije jasno.

Autor: Marko Ekmedžić

%d bloggers like this: