Broj 28 – Hronika

Cilj je da ovim načinom istorijskom identitetu Kuršumlije što upečatljivije i očiglednije pridruži Nemanjino nasleđe i slava.

25. oktobar 2017.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović je poručila da treba pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće.

Na pitanje novinara kako komentariše izjave crkvenih velikodostojnika da žene moraju da rađaju da bi obnovile naciju, Mihajlović je rekla da ne veruje da danas ženama treba reći tako nešto.

Jedni kažu da su žene ubile više dece od Hitlera, sa druge strane patrijarh kaže da treba da rađamo decu da bismo očuvali srpstvo“, kaže Mihajlović.

Ona je naglasila da je njeno mišljenje da žene treba pustiti da same odlučuju kada će rađati.

Mislim da danas nema žene na svetu koja ne želi da ima dete, da ga neguje, gleda i brine o njemu i da se brine o njegovom napretku. Svakako, ne treba da zaboravimo da žene nisu ranije mogle da kažu svoje mišljenje kada smo imali mnoge ratove i da budu na mestima gde se donose odluke. Da budu tu kada su njihova deca, muževi i braća odlazili odakle se nisu vraćali ili su se vraćali bez ruku, nogu ili u kovčezima”.

Mihajlović je rekla da treba pustiti žene da misle o svojoj deci i da rađaju decu onda kada one to žele.

Nemojte ih prisiljavati na to, one vode računa i o svojoj porodici i o svojoj državi”, dodala je Mihajlović.

https://www.rtvbn.com/3883405/pustite-zene-da-radjaju-kada-zele

27. oktobar 2017.

Episkop bački Irinej, rođen kao Mirko Bulović, izjavio je da se stavovi potredsednice vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović o pravu žena na rađanje mogu tumačiti kao njena „otuđenost od te Crkve“.

Bulović, smatra da Zorana Mihajlović ne raspolaže kriterijumima na osnovu kojih bi mogla „meritorno“ da procenjuje sadržaj poruka patrijarha Irineja i da se njena kritika poglavara SPC „može tumačiti i kao njena otuđenost od te Crkve, Crkve njenih predaka“.

Kao ubeđena privrženica evropskih, možda i evroatlantskih vrednosti i standarda, ona je i veliki poštovalac ljudskih prava, naročito ženskih prava, iako verovatno ne zna da je tim pravima izvor u hrišćanskoj etici, odnosno u hrišćanskom učenju o neprikosnovenoj vrednosti i dostojanstvu svake ljudske ličnosti. Zna se, međutim, da osnovno ljudsko pravo jeste pravo na život. Zato pitam gospođu ministarku – da li embrion, nerođeno dete, novo ljudsko biće u utrobi majke, ima pravo na život?“, naveo je Bulović i upitao gde je su tu moral i savest.

On dodaje da je Mihajlovićeva tvrdnjom „da treba pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće“, poruku patrijarha Irineja stavila u kontekst ratova i stradanja.

Time je gospođa Mihajlović potpuno svesno podržala nemačku književnicu Hertu Miler, koja je samo dan ranije za ratove u bivšoj Jugoslaviji optužila srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu”, smatra Bulović.

Prema njegovim rečima, motivacija Herte Miler „zasnovana na istorijskim kompleksima i porodičnom vaspitanju jasna je i neupitna“, dok motivacija Zorane Mihajlović da „izvrće reči o deci i blagoslovu i radosti rađanja“ nije politička.

Dodao je i da bi Zorani Mihajlović umesto „pomoći duhovnika dobro došla i pomoć nekog trezvenijeg političara, a po potrebi i psihologa“.

http://rs.n1info.com/Vesti/a337863/Episkop-Mihajlovic-otudjena-od-Crkve.html

30. oktobar 2017.

Ugradnji poslednjih delova mozaika u kupolu Hrama Svetog Save na Vračaru prisustvovali su Miroslav Gavrilović Irinej i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Diković i članovi proširenog kolegijuma Generalšaba simbolično su na visini od 60 metara postavili pločice u deo mozaičke kompozicije, čije je predstavljanje javnosti planirano za kraj godine, saopšteno je iz Vojske Srbije.

Ugradnja pločica u mozaik od strane najvišeg vojnog rukovodstva simboliše opredeljenost vojske da čuva i brani najvažnije i najsvetije vrednosti našeg naroda, navodi se u saopštenju.

Tokom prethodnih sedam meseci, na ugradnji mozaika, koji broji više od tri miliona raznobojnih pločica, angažovan je tim od 12 majstora mozaičara iz Rusije koje predvodi autor mozaičke kompozicije akademik Nikolaj Muhin.

Mozaik predstavlja vaznesenje Hrista okruženog anđelima, dok se u donjem delu kompozicije nalazi lik Presvete Bogorodice, koja sa dva arhangela i 12 apostola prati vaznesenje Hristovo.

http://rs.n1info.com/Vesti/a338548/Dikovic-i-Irinej-u-Hramu-Svetog-Save.html

30. oktobar 2017.

Jagodinca Marka S. otela je grupa muškaraca, strpala ga u gepek auta i odvezla na isterivanje đavola.

Dok je sedeo sa prijateljima, doživeo je nervni napad, počeo da šišti i udara glavom o zid. Zabrinuti za mladića, njegovi prijatelji su hteli da ga odvedu lekaru, ali im je on rekao da ga vode svešteniku. Drugovi su rekli da su samo hteli da pomognu drugu i da ga poslušaju pa su ga zato odveli u crkvu?!

U toku vožnje mladić je počeo da ih šutira. Razbio je staklo na džipu kojim su ga prijatelji vozili ka crkvi. Nakon samo nekoliko minuta, ispred Osnovnog suda u Jagodini uspeo je da izleti iz džipa. U tom trenutku za Markom su, navodno, istrčali drugovi. Tada je nastalo koškanje među mladićima, oni su se potukli. na kraju su mladića strpali u auto i odvezli u crkvu gde je pop održao opelo i svetio vodicu, koju su na kraju svi akteri ovog događaja odneli svojim kućama.

https://www.blic.rs/vesti/hronika/detalji-bizarnog-isterivanja-djavola-kidnapovali-jagodinca-i-odveli-ga-u-crkvu-da-mu/2m6bbd8

20. novembar 2017.

Narodna biblioteka Kuršumlije i opština Kuršumlija će veliki Jubilej 850 godina od podizanja prvih Nemanjinih zadužbina , između ostalog, obeležiti i oslikavanjem dva monumentalna murala na zidovima stambenih zgrada u centru grada . Na ovim slikama će biti prikazane dve ktitorske figure Stefana Nemanje, gde bi – na jednoj slici u ruci držao crkvu v. Nikole , u na drugoj slici bi u ruci držao crkvu Presvete Bogorodice. Cilj je da ovim načinom istorijskom identitetu Kuršumlije što upečatljivije i očiglednije pridruži Nemanjino nasleđe i slava, i da Nemanjino ime bude jedna od prvih asocijacija kada se pomene Kuršumlija.

http://www.blaceinfopress.rs/najnovije-vesti/raspisan-konkurs-za-izradu-likovnog-idejnog-resenja-za-oslikavanje-dva-velika-murala-u-centru-grada-povodom-850-godisnjice-izgradnje-prvih-nemanjinih-zaduzbina/

21. novembar 2017.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju slave Bezbednosno-informativne agencije, Svetog Arhangela Mihaila. Tom prilikom predsednik Vučić čestitao je svim pripadnicima Agencije njihovu slavu i zahvalio im se na njihovom radu i uspehu u očuvanju suverenosti i nezavisnosti Republike Srbije, kao i na očuvanju bezbednosti svih njenih građana.

https://www.danas.rs/drustvo/vucic-na-krsnoj-slavi-bia/

25. novembar 2017.

Sveštenika Sašu Ognjanovića iz Crkve u Beloševcu kod Kragujevca meštani su odbranili od episkopa šumadijskog Jovana, koji je hteo da ga protera u drugu eparhiju.

Parohijani su uoči slave Đurđic u znak protesta legli pod džip vladike Jovana, a kada je hteo da izađe iz crkvenog dvorišta, počeli su da mu drmaju automobil, zbog čega je morao da zove policiju u pomoć. Parohijani su se usprotivili odluci Jovana Mladenovića, koga zovu Lepi Jova, da njihovog sveštenika otpusti iz šumadijske eparhije i premesti ga u drugu eparhiju SPC-a. Organizovali su potpisivanje peticije protiv samovolje vladike, okupili su se i sprečili ga da otera njihovog omiljenog sveštenika.

Parohijani smatraju da vladika želi, navodno, da proda mesto sveštenika u Beloševcu, jer je izuzetno bogata parohija.

Jovan Mladenović je počeo da ih kune i naziva jereticima. Kada je ušao u džip, vernici su počeli da drmaju automobil, zbog čega je zvao policiju, tražio da mu oslobodi put i da mu obezbedi da izađe iz kruga crkve. Odlazeći, svešteniku Ognjanoviću zapretio je skidanjem mantije kroz kanonski otpust.

Famozni Ljubomir Kačavenda je razrušio celi dvorac prethodnog vladike šumadijskog i počeo rekonstrukciju, govoreći, navodno, da to radi za novog vladiku, iako se znalo da Jovan dolazi iz SAD za godinu dana. Razbacivao se milionima, a na dvor je utrošio oko 100.000 evra. Samo jedna ikona, koju je radio Grk Adonis, koštala je oko 2.500 evra. Posle toga je pozlatio celi ulazni hol. Kada su ga pitali: „Zašto to radiš, kad će Jovan biti u Kragujevcu, a ti ideš u Bosnu?“ uzvratio je: „Hoću da Jovan crkne od muke kad vidi moju veličinu!“

http://www.alo.rs/vesti/drustvo/vladika-jovan-jedva-izbegao-linc/132965/vest

09. decembar 2017.

Grupa đaka osnovne škole „Bisa Simić“ u Velikoj Krsni nekoliko meseci se zabavljala igrom prizivanja duhova, a onda su lokalni pop i zaposleni su morali da isteruju đavola iz učenice osmog razreda, kada se „desio napad“.

Cela Velika Krsna je preplašena! Niko ranije nije video ovakav napad. U prvom trenutku sam mislio da je neka tinejdžerska šala, ali nam se svima sledila krv u žilama kada smo je videli. Napad je počeo ispred fiskulturne sale, u školskom hodniku. Nesrećna devojčica je ispuštala jezive krike. Vikala je: ‘Izađi iz mene, pusti me!’ Oči su joj bile bele. došla je i njena majka, koja ju je sve vreme grlila i dozivala, ali dete nije reagovalo. Samo je vrištalo i grčilo se“, kaže „jedan od očevidaca“.

Najpre se mislilo da je reč o epilepsiji, ali „neko se setio da pozove seoskog sveštenika“.

Sveštenik je čitao molitvu, nastavnici i direktor su držali devojčicu. Njih četvoro je je jedva uspelo da je savlada. Svi su se tresili od straha. Nakon 15 minuta molitve, ona je počela da se smiruje“, piše Kurir.

Devojčica je, dodaje se, u septembru doživela stres kada joj je umrla drugarica i od tada je roditelji vode kod psihologa, ali nije uspostavljena nikakva dijagnoza.

https://www.vesti.rs/Vesti/Pop-isterivao-djavola-iz-ucenice-u-Velikoj-Krsni.html

12. januar 2018.

Bili smo u skorije vreme svedoci sukoba na relaciji Amfilohije – Aleksandar Vučić. Pisali smo i o reakciji Vučićevih botova na izjavu da on planira da izda Kosovo i Metohiju.

Posle toga videli smo i reakciju poglavara Srpske Pravoslavne Crkve, koji se zahvalio „Bogu na Aleksandru Vučiću“ što je skandalozno na mnogo nivoa.

Ekskluzivno vam prezentujemo dokument po kojem je Vlada Republike Srbije potpisala donaciju SPC pre nekoliko nedelja u iznosu od 1.200.000.000 dinara, zbog čega je naime potpuno jasno zašto Patrijarh Irinej toliko podržava Aleksandra Vučića i bori se za njegov opstanak na vlasti.

https://gerila.rs/1-200-000-000-razloga-zasto-patrijarh-irinej-podrzava-vucica/

05. februar 2018.

Kompanija Telekom dobila je najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, Orden Svetog Save prvog stepena koji je patrijarh srpski Irinej (Miroslav Gavrilović) uručio generalnom direktoru te kompanije Predragu Ćulibrku.

Kako je Telekom saopštio, kompanija je odlikovanje dobila u znak zahvalnosti za kontinuirano učešće u aktivnostima Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Gavrilović rekao je da taj orden predstavlja simbol zahvalnosti kompaniji za celokupno zalaganje i sva trajna humana dela.

Srpska pravoslavna crkva dodeljuje najviše odlikovanje za izraženo dobrotvorstvo i svesrdnu pomoć crkvi i manastirima, kao i učestvovanje u brojnim humanitarnim aktivnostima naše Svete Crkve“, rekao je patrijarh Gavrilović.

Telekom Srbija, kroz program korporativne filantropije i pokretanjem projekata iz oblasti društveno odgovornog poslovanja, veliku pažnju poklanja napretku društvene zajednice u kojoj posluje, a tome će svakako biti posvećena i u budućnosti, navodi se u saopštenju.

http://rs.n1info.com/a362206/Biznis/Srpska-pravoslavna-crkva-odlikovala-Telekom.html

Autor: Vladimir Božanović

%d bloggers like this: