Broj 27 – Hronika

Darvinizam je, naravno, isuviše tačna naučna činjenica da bi Sinodu bila prihvatljiva.

26. maj 2017.

Sinod Srpske pravosavne crkve (SPC) saopštio je da je na Saboru razmotrio “izlišan i u suštini besmislen problem”, odnosno uplitanje grupe nastavnika i asistenata Bogoslovskog fakulteta u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije.
Ukoliko se unutar SPC pojavi pojedinac ili grupa koji su savremenih shvatanja, treba ih ućutkati.
Sinod SPC navodi da je u medijima to “horski proglašeno za podršku darvinizmu u njegovom najgorem izdanju”.
Darvinizam je, naravno, isuviše tačna naučna činjenica da bi Sinodu bila prihvatljiva.
U saopštenju se navodi da je to poslužilo za posredno osporavanje bogootkrivene istine o Bogu kao Tvorcu sveta i biblijske povesti o stvaranju.
Tako je, jer istina mora da bude zapisana u Bibliji. Druga istina ne postoji.
Potpisnici toga teksta su se obratili Saboru sa ispovedanjem autentične hrišćanske vere u Boga Tvorca, zdravi i pravi kreacionizam.
Pravi kreacionizam iznad svega.

N1: SPC: Besmisleno uplitanje bogoslova u raspravu o Darvinu

26. maj 2017.

U Zemun Polju je, tokom noći, srušen nelegalno izgrađeni verski objekat koji je podigla Islamska zajednica.
Konačno da čujemo da se u Srbiji dosledno sprovodi zakon. To je izvanredno. Pitamo se da li bi, da je nelegalni objekat podigla SPC, vlast bila ovoliko revnosna u rušenju? Mislimo da ne bi.
Srušen je sprat i potkrovlje na ovom objektu koji je počeo da se gradi 2014. godine bez dozvole. Radovi su više puta zaustavljani ali i nastavljani bez dozvole.
Gradnja bez dozvole je nešto što je sasvim uobičajeno u državi u kojoj-živimo. Nadamo se da će ta praksa konačno da se ukine.
Meštani Zemun Polja su rekli da su imali „usmeni dogovor“ sa nekadašnjim čelnicima opštine Zemun da mogu tu da grade.
Usmeni dogovor? Toga, verovatno, samo kod nas ima.

N1: Srušen nelegalni verski objekat Islamske zajednice

27. maj 2017.

Predsednik Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić izjavio je da očekuje da u Skupštini Srbije bude obezbeđen prostor za obavljenje verskog obreda tokom Ramazana, a najavio je i da će organizovati iftar za kolege poslanike.
Gospodine Zukorliću, kada bi se molitvama rešavali problemi, problema ne bi ni bilo. Uprkos tome što se milioni vernika širom sveta redovno mole, loše stvari se i dalje događaju. Dakle, molitve su besmislene. Vaše molitve takođe. Vi ste u Skupštini Srbije plaćeni, i to dobro, da nešto radite. Konkretno radite. Molitva je samo privid kojim zavaravate sebe i svoje sledbenike da nešto radite. Zato od vas zahtevamo da zavrnete rukave i odradite svoje osmočasovno radno vreme, a molitve možete da upražnjavate posle posla, u svoje slobodno vreme.

Nedeljnik: Patrijarh Irinej za Nedeljnik: Niko nas nije pitao da li izbori treba da se održe na Uskrs. A bio bi red da jesu

27. maj 2017.

Odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da će i njegov lik biti oslikan u crkvi u Bajčetini, čiji je ktitor.
Gospodine Nikoliću, ispoljavate malograđansko-megalomanski mentalitet.
Istakao je i da ne razume čoveka koji negativno komentariše izgradnju crkve.
Gospodine Nikoliću, onaj ko negativno komentariše izgradnju crkve bolje od vas zna šta znači nepotrebno trošenje velike količine novca uprkos prioritetnijih potreba, poput škola, bolnica, obdaništa i puteva.
„Koliko god da me neko ne voli, postoje stvari oko kojih ne treba da se sporimo.”
Možda postoje, ali to sigurno nije vaše finansijsko bahaćenje i egoizam, koji je, uzgred, u hrišćanstvu greh.
„Gradnja crkve ne treba da bude predmet spora.“
Gospodine Nikoliću, ne postoji niko i ništa što ne može da bude predmet spora, kao što ne postoji neko ko je iznad društvene kritike.
„Ja nisam uzimao novac iz budžeta Srbije ili od nekog javnog preduzeća, pa da kažu zašto država nije dala novac na nešto pametnije.“
Gospodine Nikoliću, nije u pitanju (samo) država. I vi lično ste morali da potrošite novac na nešto pametnije, to bi uradio svaki odgovoran političar. A vi to, očigledno, niste.
„Ja sam taj novac sakupljao kao što su nekad monasi išli po svetu i kao što i danas ponekad monasi iz pojedinih manastira idu i to najčešće u Rusiju, ali sada već i u Zapadnu Evropu među naše ljude iz dijaspore i uz blagoslov igumana ili vladike skupljaju novac, pa time grade, doziđuju, popravljaju.“
Gospodine Nikoliću, vi prosite? To nimalo nije dostojanstveno.
„Onaj ko me kritikuje zbog svega, pa evo i zbog gradnje crkve, neka se osvrne oko sebe, prvo šta je izgradio za sebe, a potom da li je ikada išta izgradio za druge“, izjavio je Nikolić.
Gospodine Nikoliću, onaj ko vas kritikuje verovatno bi od novca koji ste uludo potrošili izgradio nešto svrsishodnije od crkve u pustom selu, namenjene jednocifrenom broju meštana.

Sputnik News: Tomin lik biće naslikan u crkvi u Bajčetini

01. jun 2017.

Srpska pravoslavna crkva poslala je dopis Bogoslovskom fakultetu u Beogradu u kojem obaveštava dekanat i zaposlene da će protiv njih biti pokrenut crkvenodisciplinski postupak ukoliko budu davali izjave za medije bez prethodne dozvole.
U dopisu SPC, čiju fotokopiju je na društvenim mrežama objavio đakon Nenad Ilić, profesorski kolegijum i zaposleni na Bogoslovskom fakultetu se upozoravaju da „bez posebnog arhijerejskog blagoslova“ ne mogu istupati i uzimati učešće u medijima.
Srpska Pravoslavna Crkva je autoritarna organizacija koja ovim svojim potezom pokušava da održi inače u civilizaciji prevaziđen jednoumni i unisoni način razmišljanja. Najgore je to što se ovako ućutkuje najkreativniji, najmoderniji i najtolerantniji deo sveštenstva SPC, koji uglavnom čine mlađi ljudi. SPC puca u sopstvenu nogu.

N1: SPC zabranila bogoslovima da daju izjave medijima

06. jun 2017.

Grupa profesora i asistenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) u Beogradu kažnjena je zbog potpisivanja javnog apela povodom rasprave koju je izazvala peticija za reviziju Darvinove teorije evolucije u srpskim školama. Odlukom patrijarha Irineja, njima je uskraćena parohijska služba, a oduzete su im i druge funkcije u radnim telima i medijima Srpske patrijaršije.
Irinej zabranio je profesorima i asistentima Bogoslovskog fakulteta sve buduće javne istupe bez njegovog ličnog odobrenja.
„Na osnovu člana 108 Ustava SPC, obaveštavamo profesorski kolegijum, kao i sve zaposlene na Bogoslovskom fakultetu SPC, da bez našeg posebnog arhijerejskog blagoslova ne mogu učestvovati u emisijama na državnoj televiziji, radiju i drugim medijima. Protiv onih koji ne budu poštovali ovu odluku biće pokrenut crkvenosudski postupak“, navedeno je u nedavnom patrijarhovom pismu adresovanom na Dekanat Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.
Javni apel, kojim su izrazili svoj stav povodom diskusije „za“ i „protiv“ evolucionističke, odnosno kreacionističke teorije, potpisali su profesori Bogoslovskog fakulteta Milan Vasiljević, poznatiji kao episkop Maksim, Vladan Perišić i Predrag Dragutinović, docenti Zdravko Jovanović, Aleksandar Đakovac, Zoran Devrnja, Marko Vilotić i Andrej Jeftić, kao i asistenti Vukašin Milićević i Nenad Božović. Oni su se u javnosti ogradili da je apel njihovo viđenje rasprave, a ne stav ustanove u kojoj predaju.

SPC ne samo da zabranjuje iskazivanje stava i ukida slobodu govora, već i kažnjava one koji se usuđuju da misle.

Novosti: Kazne u crkvi zbog odbrane Darvina!

06. jun 2017.

Ivica Dačić, vršilac dužnosti premijera Srbije i ministar inostranih poslova, odbacio je tvrdnje da preko Srpske pravoslavne crkve utiče na izbor novog predsednika Vlade i poručio da „ne odlučuju popovi, već Aleksandar Vučić“.
On je odbacio tvrdnje pojedinih medija da preko Srpske pravoslavne crkve utiče na to da neki drugi ne budu izabrani za premijera i naglasio da to zavisi od Vučića, a ne od „popova“.
U normalnoj državi podsećanje na princip sekularnosti ne bi trebalo da bude vest. U pravoslavnoj džamahiriji izjava jednog od vodećih političara da su država i crkva razdvojene je, nažalost, izuzetak a ne pravilo.

N1: Dačić: O premijeru ne odlučuju popovi, već Vučić

02. septembar 2017.

Jovan Mladenović, uposlenik SPC sa internim nadimkom Episkop šumadijski Jovan je sa sveštenstvom služio liturgiju u selu Petka kod Lazarevca prilikom osvećenja Hrama svete Petke. Najviše priznanje SPC, Orden svetog Save, uručen je direktoru EPS-a Miloradu Grčiću, zameniku i savetniku direktora BIA Ivanu Todorovu i Željku Laziću.
Orden svetog Save se previše često deli, što devalvira njegovu vrednost.
Oni su ova priznanja dobili na osnovu odluke Sinoda SPC, za „sveukupan doprinos koji su svojim radom pružili do sada SPC“, ali i za konkretnu pomoć koja je pružena da se obnovi hram u Lazarevcu.
Biće još ordenja, na tone.

Blic: Ordeni SPC direktorima EPS i BIA

07. septembar 2017.

Episkop šumadijski Jovan dodelio je potpredsednici Vlade Srbije Zorani Mihajlović Orden Svetog Simeona Mirotočivog, koji Srpska pravoslavna crkva dodeljuje za poseban doprinos pospešivanju odnosa između crkve i države, saopštio je kabinet potpredsednice.
Crkva i država odavno dišu kao jedan, tako da bi ovaj orden bi trebalo da dobiju svi političari u Srbiji.
Mihajlovićeva je ovo odlikovanje dobila na predlog crkvene opštine petačke pri Hramu Svete Petke u Petki, čiju je rekonstrukciju pomogla.
Zašto direktoru EPS-a Miloradu Grčiću, zameniku i savetniku direktora BIA Ivanu Todorovu i Željku Laziću Orden svetog Save, Zorani Mihajlović Orden Svetog Simeona Mirotočivog?
U odluci se navodi da se potpredsednici Mihajlović orden uručuje “u znak priznanja za veliku ljubav prema svojoj Svetoj crkvi koju je pokazala prema Hramu Svete Petke u Petki”.
Za sveukupan doprinos Orden svetog Save, a za veliku ljubav prema svojoj Svetoj crkvi Orden Svetog Simeona Mirotočivog.

N1: SPC dodelila orden Zorani Mihajlović

24. septembar 2017.

Beseda Rista Radovića, odnosno mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija tokom liturgije u Pećkoj patrijaršiji u kojoj je žestoko kritikovao politiku kontrole rađanja, poredeći njene efekte sa zločinima ljudi koji su obeležili fašističke i nacističke režime, još jedan je dokaz koliko taj čovek nije u kontaktu sa realnošću.
„Srpkinje su postale majke čedomorke“.
Jesu. Ništa više ili manje nego druge moderne žene.
„One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji.“
Nije lako utvrditi koliko ljudi je pobio Hitler. Minimalne procene se kreću od 20 miliona naviše. Srpkinja ima oko 3 miliona. Da bi Srpkinje nadmašile samo Hitlera, trebalo bi da svaka Srpkinja godišnje ima prosečno 7 abortusa, ili jedan pobačaj na svaka 52 dana.
„A hoćete da kao narod imamo blagoslov Božji.“
Izgleda da je vaš bog, gospodine Radoviću, najviše zainteresovan za razmnožavanje Srba.
Iako je javnost burno reagovala, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) – tišina.
Da li to nekoga čudi?
Prema zvaničnim podacima u Srbiji se godišnje uradi oko 17.000 abortusa, a prema nezvaničnim i do 150.000. Najveći broj žena se na takav korak odluči – iz zdravstvenih ili finansijskih razloga.
Po gospodinu Radoviću, 17.000 je više nego 20 miliona. Izgleda da na Bogoslovskom fakultetu nemaju matematiku.
Međutim, uprkos brojnim zahtevima dela javnosti proteklih godina da crkva i država sankcionišu govor mržnje mitropolita Amfliohija, nema informacija da li je ikada bio predmet analize u crkvi ili pravosudnim organima.
Nikad nije bio predmet analize. Niti će.

N1: Deo javnosti osuđuje, SPC ćuti o “Srpkinjama čedomorkama”

24. septembar 2017.

Mitropolit Crnogorsko-primorske mitropolije Amfilohije Radović uvredio je Crnogorski pokret (CP) za vreme službe u Cetinjskom manastiru, za koju CP veruje da „izaziva nacionalnu, rasnu i versku mržnju”. On je tada kazao:
„Ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori. Kakvi su to Crnogorci? A slavni preci svi do jednoga bili su kršteni i miropomazani. Svi su dolazili ovde da celivaju kivot Svetog Petra Cetinjskog, da od njega uzmu blagoslov. A ovi misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori.”
U prijavi se navodi da je vladika, „povezujući Crnogorce sa domaćim životinjama (volovima) koje su sinonim za maloumnost i mentalnu zaostalost, namerno narušio ugled nacionalnog imena Crnogorac”.
CP optužuje mitropolita Amfilohija i za njegovo protivljenje uklanjanju krsta sa podgoričke Sat-kule.
„Svojom izjavom u vezi sa vraćanjem krsta na podgoričku Sat-kulu uvredio je muslimane i tursku državu, s namerom da poseje seme razdora između podgoričkih muslimana i pravoslavaca i tako počinio još jedno krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje”, napisali su iz Crnogorskog pokreta.
Stav Mitropolije crnogorsko-primorske prema spornoj izjavi je da je „reč isključivo o verskoj pouci, koja nema nameru da dovodi u pitanje ničije nacionalno opredeljenje, niti da ga zbog toga vređa, već da slušaoca suoči sa time da su njegovi preci bili hrišćanski narod i da su zapravo tek nakon prihvatanja vere u Hrista počeli da se formiraju kao zreli narodi”.

Politika: Mitropolitu Amfilohiju krivična prijava zbog volova

Autor: Vladimir Božanović

%d bloggers like this: