Broj 26 – Hronika

Rumenčanima bismo savetovali da ubuduće ne dopuste sebi da budu naivne žrtve Bulovićeve poslovične mrzovolje, mizantropije i lične bahatosti, već da žive svoje živote.

20. februar 2017.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da mu je neverovatno da nekome smeta poziv da se odvoje sredstava za humantirani Fond Eparhije raško-prizrenske.

„To je malo za rubriku verovali ili ne. Nekome smeta poziv da se, državni funkcioneri pre svega, na dobrovoljnoj osnovi odreknu dela sredstava za humanitarni fond, kojim se između ostalih, finansiraju i narodne kuhinje“, rekao je Đurić.

Gospodine Đuriću, crkveni humanitarni fond ima istoriju prepunu afera i malverzacija. Raspitajte se.

Prema njegovim rečima, reč je o pozivu na dobrovoljnom, humanitarnom nivou, jer je, dodao je, naša crkva najprisutnija humanitarna organizacija na Kosovu i to nema nikakve veze sa diskusijom da li je država odvojena od crkve i slično.

Još jedan pokušaj da se zaobiđe sekularnost, navodno u ime humanosti.

http://www.021.rs/story/Info/Srbija/129290/Djuric-Sramota-da-neko-nece-da-odvoji-od-plate-za-crkvu.html

06. mart 2017.

Mirko Bulović, od ranije poznat racionalnoj javnosti kao mrzitelj Zmajevih dečjih igara, ali i još poznatiji kao Irinej, napadao je pre nekoliko godina i pretio organizatorima Kobasicijade , a ovaj put napao je Rumenačku pihtijadu, jednu od uobičajenih vojvođanskih narodnih svetkovina.

Nakon što je prvo crkveni odbor u Rumenci pripretio organizatorima Pihtijade da ta svetkovina „sablažnjava” vernike, koji se „duhovno pripremaju za svetu tajnu pričešća i treba da miruju”, utisak je dodatno pojačao na krajnje sumanut način sam Bulović. Zapretio je organizatorima da će tokom održavanja Pihtijade, „paganske manifestacije”, kapije porte hrama biti zatvorene, a sa zvonika će se svakih pola sata oglašavati mrtvačko zvono. Sve članove Upravnog odbora svetkovine će anatemisati (isključiti iz crkve), sveštenik im neće dolaziti u domove, a jedino će smeti da krste decu, koja „nisu kriva za greh i ludost roditelja.”

Na veliku žalost, ovo verbalno zlostavljanje i zastrašivanje Rumenčana je urodilo plodom, pa su organizatori odustali od svetkovine, zaplašeni možda manje besmislenim bajalicama ovog lošeg čarobnjaka, koliko problemima u svakodnevnom životu, koji potiču iz tragično velikog i jezivo štetnog uticaja SPC na prilike u našoj zemlji.

Rumenčanima bismo savetovali da ubuduće ne dopuste sebi da budu naivne žrtve Bulovićeve poslovične mrzovolje, mizantropije i lične bahatosti, već da žive svoje živote tako da u njima pronalaze i koriste sva lepa i razumna zadovoljstva, koja u današnja, često teška vremena mogu sebi priuštiti. Ko posti i ne želi da se raduje, ne mora da dođe.

http://ateisti.com/pihtija-razdora/

09. mart 2017.

Drugi krug izbora pada na najveći hrišćanski praznik Uskrs. Srpska pravoslavna crkva se ne oglašava.

Crkva u Srbiji ima veliku ulogu, a političari se često o ovakvim, potencijalno škakljivim pitanjima konsultuju sa klerom, međutim, u ovom slučaju oni koji su odlučivali o datumu izbora nisu zatražili stav SPC.

Glavokomandujući Srpske pravoslavne crkve Miroslav Gavrilović-Irinej kaže da politički zvaničnici nisu razgovarali s njim o terminu izbora. Upitan šta misli o poklapanju izbora sa praznikom, Irinej je lakonski odgovorio da “ne misli”.

“Niko nas nije pitao, bio bi red, ali nije. Zato i ne mogu to da komentarišem. To nije naš posao”, rekao je patrijarh Irinej.

Gospodine Gavriloviću, zar zaista smatrate da bilo ko treba da vas pita bilo šta?

http://www.nedeljnik.rs/politiko/portalnews/patrijarh-irinej-za-nedeljnik-niko-nas-nije-pitao-da-li-izbori-treba-da-se-odrze-na-uskrs-ali-bio-bi-red-da-jesu/

06. april 2017.

Patrijarh Irinej primio je 6. aprila 2017. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu rukovodioce Internacionalne policijske asocijacije – Sekcija u Srbiji.

Rukovodioci Internacionalne policijske asocijacije su zahvalili za srdačan i prijateljski prijem tokom kojeg su razgovarali o različitim aspektima života u Srbiji i na teme od opšteg značaja. Miroslav Gavrilović Irinej zahvalio je policijskim oficirima na poseti i uručenim priznanjima, poželevši im „svako dobro od Gospoda“ i uspeh u njihovom daljem radu.

Prijemu su prisustvovali dr Nebojša Pantelić, predsednik IPA- Sekcije u Srbiji, g. Milorad Petković, generalni sekretar IPA, gđa Nataša Mitrović, specijalni savetnik predsednika IPA, kao i đakon dr Aleksandar Praščević iz Kabineta Patrijarha srpskog.

Internacionalna policijska asocijacija je shvatila da je srpska verzija pravoslavlja jedina prava religija. I tačno zna na koju adresu treba da se obrati. Gde može da se pokupi više kvalitetnih informacija o različitim aspektima života u Srbiji i na teme od opšteg značaja, nego u sedištu SPC?

http://www.ipa-serbia.org/aktivnosti-sekcije/patrijarh-srpski-primio-rukovodioce-ipa-srbije/

26. april 2017.

Mladen Durić, poznatiji kao Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, netipični je predstavnik svoje verske zajednice.

„Ja kad sam bio za Evropu i demokratiju, on nije bio. Ja sam uvek bio protiv Miloševića, nikad nisam bio za njega. Nisam ja naivan, on je ozbiljan, sposoban i opasan političar, sve prati i sve vidi. On zna da ja nisam za njega, baš me briga što zna. Ima jedan detalj u kojem vidim našu različitost koja je bolna, po mene bolna. Te 1992. godine sam bio student teologije, ti momci tamo su mislili da sam dobar za to. Počeli smo se družiti sa drugim studentima sa drugih fakulteta i pokrenuli smo proteste protiv Miloševića. Hteli smo zaustaviti rat. Imali smo osećaj da smo pametni, bili smo mladi i hrabri, a to tada nije bilo nimalo jednostavno. U najkraćem mogu reći da se ne stidim toga, ne ponosim se previše jer smo doživeli neuspeh neke vrste. Ponosan sam zbog toga što vidim da se mnogo toga lošeg dogodilo i našem narodu i samom Miloševiću. Kad se sve to zbilo kasnije, danas kad pomislim na to da li je moguće bilo sve uraditi bez krvi, stradanja, izbeglištva i stida dolazim do zaključka da je možda bilo bolje da su ljudi tada slušali što im govore mladi ljudi”, kazao je Grigorije.

Opisao je i kako je gledao intervju sa Noamom Čomskim u kojem opisuje istoriju SAD-a, te i iz toga izvukao pouku.

“Gledao sam jedan dugačak intevju Noama Čomskog koji traje 2-3 sata, gde on objašnjava istoriju Amerike. Zamislite paradoks – najveći razvoj i najbolje stvari u Americi su se desile 60-ih i 70-ih kada je bilo najviše protesta u Americi. Zašto je to važno? Zato što je ljudima na vlasti je potreban korektiv. Vlast je veliko iskušenje, duhovno. Mogu sad slobodno da kažem nakon toliko godina, mogu najviše da se zahvalim svojim kritičarima”, rekao je.

“Često kažem da smo političarima dali previše značaja i napravili od njih neka “polubožanstva”. To je bilo nekako svojstveno raznim epohama kroz istoriju”, kaže vladika. “Mi smo trenutno u nekoj polupaganskoj fazi kada je političar sve. On je i urednik života, on je i estradna zvezda i onaj koji odlučuje o kulturi, umetnosti, politici. Naša uloga ljudi, naroda i nas kao verskih službenika je nekako nečasna jer smo mi pristali na to, da oni pomisle o sebi tako visoko. Mi kao neko ko je trebao biti njihov korektiv smo prestali to biti”, dodao je.

Vladika kaže da je važno da počnemo da razmišljamo slobodnije i radimo ono što je dobro i tako će se i oni korigovati, a da njih treba uticati ukazujući im na dobre primere.

https://www.kurir.rs/vesti/politika/2804195/vladika-grigorije-sokantno-iskren-nikad-na-istoj-strani-sa-vucicem-i-nikolicem

05. maj 2017.

Ministarstvu prosvete, Odboru za obrazovanje, predsedništvu SANU i univerzitetima predata je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije.

Peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije potpisala su 52 akademika, naučna savetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara nauka i pedeset lekara specijalista.

Među potpisnicima su i 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika.

Ovaj spisak je posprdno nazvan “kompletnim spiskom kompletnih idiota”.

Uz peticiju, navedena je molba da institucije kojima je dostavljena ozbiljno razmotre činjenice navedene u objašnjenju peticije i, kako piše, “srazmerno značajnoj ulozi u našoj državi i društvu doprinesu realnom sagledavanju i usaglašavanju navedenih činjenica”.

Potpisnike peticije trebalo bi naterati da ponovo savladaju gradivo osnovne škole, ovaj put sa razumevanjem.

Za profesora Željka Tomanovića, dekana Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, peticija ne predstavlja novinu.

“Radi se o starim kreacionističkim idejama koje su potpuno anahrone i nenaučne. Ne postoji nijedno naučno saznanje koje ide u prilog navedenim tvrdnjama i negiranju evolucije. Kreacionističke ideje su potekle od kvazireligijskih organizacija iz SAD i ostalih zapadnih zemalja, a danas su raširene svuda. Mada sam siguran da državne institucije neće ozbiljno shvatiti peticiju, ipak će visokoškolske i naučne ustanove reagovati kod nadležnih”, kaže Tomanović.

Ministarka prosvete u vladi Vojislava Koštunice, Ljiljana Čolić, inače profesorka univerziteta (!?), podnela je ostavku 2004. godine, nakon što je govorila o mogućem izbacivanju Darvinove teorije evolucije iz nastavnog programa u Srbiji i rekla da je ta teorija “vređa kao pravoslavnu hrišćanku”. (!?)

http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/srpski-naucnici-protiv-darvina-opet-peticija-za-ukidanje-ucenja-teorije-evolucije

09. maj 2017.

Grupa nastavnika i saradnika Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ocenila je povodom peticije grupe građana za reviziju izučavanja teorije evolucije da u programu nastave biologije, na svim obrazovnim nivoima, ne postoji ništa što bi trenutno moglo da zameni teoriju evolucije.

U Stavu o teoriji evolucije, koji je potpisalo 12 teologa, podseća se da „nijedna od institucija kojima je pomenuta peticija upućena nema nadležnost da zadire u ma koju naučnu oblast i vrši ‹reviziju› onoga što se unutar nje ima smatrati za naučnu teoriju i kao takvo biti izučavano i predavano đacima i studentima“.

Oni podsećaju da inicijative za slične ”revizije“ ne mogu poteći od skupine građana (ma koliko ona bila velika, a njeni članovi ugledni), već jedino i isključivo od same nauke, tj. date naučne oblasti (u ovom slučaju: biologije) odnosno od naučne zajednice eksperata kompetentnih u tom domenu istraživanja.

Put za ovakvu reviziju je, kako navode, dugačak i dobro utaban viševekovnom naučnom praksom koja je i omogućila naučni progres u čijim blagodetima danas ponekad uživamo, a zove se naučni rad.

Zaobilaznice i prečice (u vidu peticija) moraju se bezuslovno odbaciti.

Teorija evolucije jedina trenutno naučno prihvaćena teorija koja objašnjava razvoj života na Zemlji, naveli su oni, ukazujući da „trenutno ne postoji nijedna plauzibilna alternativna naučna teorija koja bi mogla da je zameni» ili da bude njena «jednako plauzibilna alternativa“.

Podsećamo na stav, široko prihvaćen od naučne zajednice teologa širom sveta, da ne postoji nikakva ”biblijska teorija stvaranja“ koja se može shvatiti kao naučna teorija koja bi, kao takva, predstavljala naučnu alternativu teoriji evolucije, ukazala je ova grupa nastavnika Boogoslovskog fakulteta.

Sveto Pismo nije, niti može biti, shvaćeno kao udžbenik ili konačni arbitar bilo koje naučne discipline. Pritom, tekstovi o stvaranju iz Knjige postanja čak ni žanrovski ne odgovaraju naučnom tekstu.

Zbog svega toga, ovi teolozi su uvereni da alternativa jednoj naučnoj teoriji može biti samo druga naučna teorija.

S druge strane, oni smatraju da biblijska naracija o stvaranju, kao i mnogo šta drugo, može i treba da se izučava, u osnovnim i srednjim školama, u okvirima nastave iz veronauke, književnosti, umetnosti, filozofije i sl, kao i u okvirima odgovarajućih visokoškolskih programa, kao važna i preko potrebna lepeza saznanja o hrišćanskom shvatanju Boga, sveta i čoveka, a uz to i sistem vrednosti koji igra važnu ulogu u obrazovanju i vaspitanju dece.

„Izražavamo nadu i uverenje da nadležne institucije, prvenstveno Narodna skupština i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, neće reagovati na pomenutu peticiju pokretanjem ikakvog procesa koji bi doveo u pitanje izučavanje teorije evolucije u okvirima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Republici Srbiji“, zaključila je grupa nastavnika i saradnika Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Saopštenje su potpisali Maksim Vasiljević, Vladan Perišić, Radomir Popović, Predrag Dragutinović, Rade Kisić, Zdravko Jovanović, Aleksandar Đakovac, Zoran Devrnja, Marko Vilotić, Andrej Jeftić, Vukašin Milićević i Nenad Božović.

http://rs.n1info.com/a247759/Vesti/Vesti/Profesori-Bogoslovije-Teorija-evolucije-nema-zamenu.html

25. maj 2017.

Najviše telo Srpske pravoslavne crkve (SPC) donelo je odluku da se pri Svetom sinodu osnuje više odeljenja koja će se baviti brigom o svetinji braka i porodice, bioetikom i praćenjem “razbijačke delatnosti jeretičkih organizacija, sekti i nekanonskih grupacija”.

Ono kad ljudi koji nikad nisu bili u braku i nemaju porodicu brinu o braku i porodici. Ono kad se ljudi čija je etika vrlo upitna bave bioetikom. Ono kad se u dvadesetprvom veku priča o jeresi. Ono kad se jedna od hrišćanskih sekti bori protiv sektašenja.

Sveti arhijerejski sabor SPC je tom prilikom dao odobrenje Eparhiji raško-prizrenskoj da ustanovi administrativno sedište u drevnom Rasu, današnjem Novom Pazaru.

Sabor je odlučio i da sedište Eparhije istočnoameričke iz Vorena u Nju Džersiju premesti u Park Hils u Jonkersku u državi Njujork, što će doprineti efikasnosti rada i lakšem okupljanju vernika.

Ne sumnjamo da je okupljanje vernika prioritetni interes. Od vernika se živi, dabome.

Uz to, Sabor je na zasedanju podržao izgradnju memorijalnog centra na Starom sajmištu kao trajnog spomen-obeležja srpskim žrtama u 20. veku, kao i žrtvama Jevrejima, Romima i pripadnicima ostalih naroda.

Konačno jedna odluka koja ima smisla.

Takođe, Sabor je sa velikom žalošću konstatao da Rumunska pravoslavna crkva ne samo što nastavlja sa svojim antikanonskim upadima u jurisdikcijku SPC, nego ih još i intenzivira i proširuje na čitavu srpsku kanonsku teritoriju.

SPC je jedina prava i istinita. Sve ostale crkve treba da se odreknu prava na indoktrinaciju vernika u korist SPC.

“Ukoliko ona sa tom krajnje nebratoljubivom praksom ne prestane u najskorijoj budućnosti, Sinod će biti primoran da načini mučan, ali jedini mogućui korak – da prekine liturgijsko i kanonsko opštenje sa ovom crkvom”, navedeno je u saborskom saopštenju.

Prekid opštenja – najgora moguća kazna. Ne verujemo da će RPC usuditi.

Jedna od odluka je i da će se Srpska pravoslavna crkva ubuduće, svakog 25. maja po novom, odnosno 7. juna po starom kalendaru, kao mučenika sećati žrtava zloglasne nacistiške Sedme SS divizije “Princ Eugen” koja je počinila nezapamćen masakr nad narodom Crne Gore.

Konačno još jedna odluka koja ima smisla.

http://www.021.rs/story/Info/Srbija/163969/SPC-krece-u-borbu-protiv-sekti.html

Autor: Vladimir Božanović

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.