Broj 25 – Hronika

Po ko zna koji put SPC pokušava da se stavi iznad države i Zakona.

07. januar 2017.

Miroslav Gavrilović, poznat i kao Patrijarh Irinej je na pitanje o porezu odgovorio da ga SPC neće plaćati dok joj se ne vrati celokupna imovina, jer gro uživa država.

“Kada budu vratili imovinu Crkvi i ona će plaćati porez, kao što su na to obavezna preduzeća i drugi vlasnici imovine”, izjavio je patrijarh Irinej.

Podsetićemo, SPC ne potražuje nijedan hram ili verski objekat, već isključivo poslovne objekte i nekretnine, dakle nepokretnosti namenjene sticanju dobiti, a ne bogosluženjima. Podsetićemo i na to da je do sada SPC vraćeno 52871 hektara zemljišta (72,78% potraživanog) i 47433 m2 nekretnina (24,78% potraživanog). Po ko zna koji put SPC pokušava da se stavi iznad države i Zakona. Kao da nije dovoljno što je privilegovana u samom procesu restitucije. Kao da nije dovoljno što je privilegovana neplaćenjem poreza na činodejstva. Kao da nije dovoljno što je privilegovana neplaćanjem zdravstvenog osiguranja. Kao da nije dovoljno što je privilegovana dobijanjem višemilionskog iznosa iz budžeta svake godine.

http://ateisti.com/crkveni-poreski-raj/

09. januar 2017.

Miroslav Gavrilović, tj. patrijarh srpski Irinej poručio je sinoć u Banjoj Luci da je Republika Srpska srpsko nacionalno i duhovno biće i nije slučajno nastala, već je djelo Božije da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima.

Nekrofilija je izraz grčkog porekla nastao od grčkih reči – nekros, što znači “mrtav / leš” i philia, što znači – ljubav.

“Bolje je biti i stradalnik, nego onaj koji izaziva stradanje. Mi smo religija krsta. Idemo za Hristom, nosimo njegov Krst, onaj koji je Gospod nosio na Golgoti. Ali, poslije krsta postoji vaskrsenje čemu se nadamo”.

Mazohizam je psihički poremećaj. Rezultat je osećanja zadovoljstva prilikom izloženosti fizičkoj boli ili poniženju.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Patrijarh-Irinej-u-Banjaluci-Republika-Srpska-djelo-Bozije/406899

18. januar 2017.

Kao i svake godine, OŠ “Vojvoda Mišić” na Savskom vencu slavi školsku slavu Svetog Savu.

Religijskim obredima nije mesto u školama.

I opet se sve svodi na nas roditelje. Pravljenje hrane, kolača, donošenje sokova, kafe. Međutim, vrhunac je što je deci rečeno da daju po 100 dinara za popa koji dolazi na školsku slavu?!

Zašto vi roditelji to dozvoljavate?

Nije problem u 100 dinara, već je u pitanju princip. Zašto bi roditelji đaka plaćali dnevnicu popu ili bilo kome za školsku slavu – ogorčena je grupa roditelja.

Tako je. Nemojte da plaćate.

http://www.kurir.rs/vesti/beograd/cudan-namet-u-beogradskoj-osnovnoj-skoli-daci-placaju-popa-za-skolsku-slavu-clanak-2639783

19. januar 2017.

Sveštenici Saborne crkve “Svetih apostola Petra i Pavla” u Jagodini su naručili vatrogasnu cisternu sa 7.000 litara vode, kako bi bilo dovoljno za sve vernike.

Naravno, “valja se” imati pristojnu zalihu svete vode. Poznato je njeno čarobno, isceliteljsko dejstvo.

U porti crkve je bilo postavljeno pet buradi sa po 500 litara Bogojavljenske vodice, ali su sveštenici poučeni ranijim iskustvima želeli veće zalihe.

Iskustvo je majka znanja.

Vodu u cistreni osveštao je sveštenik, koji se popeo na cisternu, a vernici su je potom zaposeli sa praznim bocama. Za oko sat vremena i burad i cisterna su ostali prazni.

Od viška glava ne boli.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=01&dd=19&nav_category=12&nav_id=1221819

28. januar 2017.

Obeležavanju školske slave u Trećoj beogradskoj gimnaziji prisustvovali su gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministar Zlatibor Lončar.

Iz kog razloga su došli ne znamo.

Tokom molitve sveštenik se pomolio za zdravlje ministra, gradonačelnika, nastavnika, profesora ali i dece i njihovih roditelja. Poželeo im je zdravlje, dug život i uspeh.

Ne sumnjamo da su im životi produženi, a zdravlje poboljšano.

Mali je, kao domaćin slave, presekao je slavski kolač i zapalio sveću sa direktorom gimnazije Milenkom Macurom.

Po kom kriterijumu se određuje ko je “domaćin slave” nismo uspeli da saznamo.

“Sveti Sava kao jedna od najznačajnijih ličnosti u našoj istoriji ostavio je neizbrisiv trag u prosveti, kulturi, obrazovanju i razvoju države”, istakao je Mali.

Šteta što Mali nije objasnio kako je neko prosvetitelj 600 godina pre ere prosvetiteljstva.

Mali je najavio da će Grad Beograd podići spomenik Stefanu Nemanji.

Odlično, baš smo se pitali na šta će da se potroši višak budžetskog novca sledeće godine.

http://rs.n1info.com/a224054/Vesti/Vesti/Proslava-Svetog-Save-u-II-beogradskoj-gimnaziji.html

07. februar 2017.

Lokalna vlast u Užicu, koju predvode naprednjaci i socijalisti sa svojim koalicionim partnerima, namerava da dodeli Srpskoj pravoslavnoj crkvi 40 ari zemljišta, ali i 15 miliona dinara iz gradskog budžeta kako bi Crkva mogla da kupi tu parcelu na kojoj planira da izgradi pravoslavni hram.

Kako je zakonom zabranjeno da se poklanja javna imovina, vlast u Užicu se dosetila načina kako da ostvari svoje namere i izađe u susret SPC, a da pri tome ne prekrši zakon. Po tom modelu, užički javni funkcioneri omogućiće SPC ne samo da dobije to zemljište koje je u vlasništvu Grada, već i da ga plati novcem iz gradskog budžeta.

Na nedavnoj sednici užičke skupštine, odbornička većina je odlučila da, po modelu “prikupljanja zatvorenih pismenih ponuda”, proda parcelu od 40 ari, koja je vlasništvo Grada. Parcela se nalazi u okviru kompleksa nekadašnje vojne kasarne “Četvrti puk” u Karađorđevoj ulici, u naselju Krčagovo. Užička filijala Poreske uprave je procenila da je njena tržišna vrednost 14.959.628,31 dinar, a kao početna cena u oglasu o prodaji taj iznos je zaokružen na 15 miliona dinara.

Međutim, oglas je samo “formalni paravan” kojim se simulira zakonska procedura. Oglašavanjem prodaje tog zemljišta, užička vlast je raspisala i javni konkurs za dodelu sredstava crkvama i tradicionalnim verskim zajednicama. Iz sadržaja konkursa u kome su, između ostalog, kao ključni kriterijumi navedeni “broj vernika i usmerenost ka što većem broju korisnika”, jasno je da uslove može da ispuni jedino SPC. Osim toga, nije slučajnost što je u konkursu navedeno da je za raspodelu predviđeno 15 miliona dinara, jer je to skoro identičan iznos početnoj vrednosti parcele koja je oglašena za “prodaju”.

Na taj način će Grad Užice formalno prodati to zemljište, a potom će novac iz gradskog budžeta dodeliti SPC kako bi Crkva mogla da ga kupi, što praktično znači da Grad prodaje, a potom kupuje sopstvenu i istu parcelu da bi je dodelio SPC.

Zanimljivo je i to da gradski pravobranilac, bar za sada, nije reagovao kako bi zaštitio javnu imovinu.

Tihomir Petković (SNS), gradonačelnik Užica, u razgovoru za Danas je rekao da “veruje u to da će SPC biti dodeljeno navedeno zemljište i novac iz gradskog budžeta za kupovinu te parcele”.

“Verujem da će SPC biti u prednosti, jer je jedan od ključnih kriterijuma broj vernika, što je, čini mi se, veoma prirodno. Svuda u svetu je to tako i ne znam zašto mi Srbi jedini želimo da budemo drugačiji. To naravno ne znači da ukoliko se druga verska organizacija javi za pomoć da joj nećemo izaći u susret, ali sasvim je prirodno da će, u gradu u kome je 99 odsto pravoslavnih vernika, imati prednost SPC” – kazao je Petković.

Na pitanje zbog čega je onda raspisan javni oglas za prodaju sporne parcele, on je objasnio da je to “tehnički bilo jedino moguće rešenje, pošto po zakonu nije dozvoljeno poklanjanje javne imovine”.

“U Užicu nije izgrađena pravoslavna crkva već 173 godine i veliki deo građana zahteva od gradske uprave da izađe u susret SPC. Zar nije prirodno da to učinimo? To je novac svih nas građana Užica, a ne nas pojedinaca koji smo trenutno na funkcijama. Građani daju zemljište svojoj SPC na način na koji je to bilo tehnički moguće i siguran sam u to da će kasnije dati i novčane priloge da se ta crkva izgradi” – rekao je Petković, a na ponovljeno pitanje zbog čega je raspisivan konkurs, ako se parcela poklanja crkvi, bio je precizniji:

“Formalno-pravno nećemo pokloniti to zemljište, jer to zakonom nije moguće, ali ćemo na zahtev vernika ove godine iz budžeta izdvojiti kao pomoć verskim organizacijama iznos (15 miliona dinara, prim.aut.) koji je sličan ceni te parcele. Mi ne poklanjamo to zemljište, već SPC dajemo novac da ga kupi” – objasnio je Petković, a potom dodao da će se to dogoditi “ako SPC prođe na konkursu za dodelu sredstava iz užičkog budžeta” i poručio da bi “SPC trebalo da prođe na tom konkursu”.

Na pitanje da li je reagovao na skupštinsku odluku i faktičko poklanjanje navedene parcele, kako bi zaštitio javnu imovinu, u dopisu dostavljenom Danasu, gradski pravoblanilac Dragan Josipović je naveo da tom organu “nisu dostavljene odluke o poklonu tog zemljišta SPC”, te da se taj organ “ne može sada izjasniti da li će preduzimati određene radnje shodno svojim ovlašćenjima propisanim zakonom”.

Josipović je naveo i da je Gradsko pravobranilaštvo, 26. januara ove godine, zatražilo od načelnika Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti, da dostavi svu potrebnu dokumentaciju, kako bi pravobranilac moga da se izjasni i dostavi traženu informaciju.

“Po dobijanju tražene dokumentacije dostavićemo vam odgovor, odnosno traženu informaciju” – zaključuje pravobranilac u odgovoru na pitanja koja je naša redakcija zatražila, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

(tekst preuzet iz lista Danas)

http://www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=338102&title=+Crkvi+i+40+ari+i+15+miliona+iz+gradskog+budžeta

Autor:Vladimir Božanović

%d bloggers like this: