Broj 22 – Hronika

Gospodine Vučiću, ako, na primer, na Galapagos pošaljemo 1000 građana Srbije, a tamo nema srpske crkve, da li to znači da ti građani na magičan načni prestaju da postoje?

13. mart 2016.

Zvono teško 128 kilograma ukradeno je sa zvonika crkve Svete Marije Magdelene u selu Roanda, oko 20 kilometara jugoistočno od Svilajnca.

Zvono, koje je izliveno 2003. godine u Austriji, visine je metar, u prečniku oko 70 centimetara i “koštalo” je oko 4.000 evra.
Blago žiteljima Roande kad su toliko imućni da mogu sebi da priušte zvono vredno 4000 evra.
Član crkvenog odbora Dragoš Marković, rekao je novinarima da su meštani “spremni da daju nagradu od 400 evra ko zvono pronađe”.
Blago žiteljima Roande kad su toliko imućni da mogu da ponude nagradu u iznosu od 400 evra.
Marković je podsetio da su lopovi nedavno ukrali i bakarne oluke sa crkve.
„Da ne poverujete, kradu i crkvena zvona. Ima li još nešto sveto? Ljudi se krste i čude, u šoku su“, kaže Marković.
Blago žiteljima Roande kad su toliko naivni da smatraju da lopovima može biti nešto sveto.
Selo Roanda ima oko 200 domaćinstva, a crkvu su vlastitim prilozima sagradili 1997. godine.
Blago žiteljima Roande kad su toliko imućni da mogu sebi da priušte crkvu.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/Хроника/2243541/Украдено+звоно+са+цркве+у+близини+Свилајнца.html

25. mart 2016.

Miroslav Gavrilović, poznat i kao patrijarh Irinej izjavio je nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da je sveta dužnost Srpske pravoslavne crkve i države Srbije da sačuvaju Republiku Srpsku i njen narod.

Voleli bismo da nam gospodin Gavrilović objasni kojim mehanizmom i kako SPC treba da očuva RS. Interesuje nas i zašto je takva dužnost „sveta“ i koja natprirodna sila i kako je ostavila takav amanet.
“Da Srpska očuva svoj identitet, svoju kulturu i svoje ime, kao i svoj narod koji pripada biseru srpskog roda”, poručio je patrijarh Irinej.
Po kom kriterijumu se određuje ko pripada biseru srpskog roda?
Vučić je naglasio da su predstavnici vlasti prihvatili molbu i zahtev patrijarha Irineja da se zajednički rešavaju svi problemi.
Gospodine Vučiću, građani na izborima nisu glasali za predstavnike SPC, tako da oni nemaju ovlašćenje da rešavaju probleme.
Premijer Vučić je, govoreći o značaju Srpske pravoslavne crkve, rekao da je ona preduslov ostanka i okupljanja srpskog naroda kako na Kordunu i Lici, tako i na Kosovu i u Kanadi, jer bez Crkve ne bi bilo ni srpskog naroda na tim prostorima.
Gospodine Vučiću, ako, naprimer, na Galapagos pošaljemo 1000 građana Srbije, a tamo nema srpske crkve, da li to znači da ti građani na magičan način prestaju da postoje?
Vučić je obećao pomoć države u završetku Hrama Svetog Save u Beogradu.
Gospodine Vučiću, siromašni građani Srbije nisu dužni da pomažu podizanje skupih, a besmislenih i nepotrebnih objekata bilo koje verske zajednice, a naročito najbogatije od njih.
„To će biti velelepni i najlepši hram u svetu“, rekao je Vučić.
To će biti najbesmislenije potrošen novac poreskih obveznika.

https://www.klix.ba/vijesti/regija/vucic-i-patrijarh-irinej-razgovarali-o-presudi-karadzicu-ocuvati-republiku-srpsku/160325071

11. jun 2016.

Miroslav Gavrilović Irinej osveštao je crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kod Jagodine, čiji je ktitor predsednik Skupštine tog grada i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

U Jagodini su svi problemi rešeni i viška novca ima. Tako da mogu da se zidaju nove crkve, iako su stare sasvim dovoljne.
Obraćajući se okupljenima nakon osvećenja i liturgije, Gavrilović je rekao da će novoizgrađeni hram „svedočiti o jednom vremenu“ kao i da će se ime ktitora pominjati „dok postoji i sama crkva“.
Hram će „svedočiti o jednom vremenu“ – vremenu verskog ludila, zatucanosti, kičerajske samopromocije i rasipništva. Ime ktitora se neće pominjati „dok postoji i sama crkva“, jer će crkva trajati bar hiljadu godina, a religija će da se uruši mnogo ranije, jer civilizacija napreduje. Veća je verovatnoća da će za nekoliko desetleća sadašnje crkve biti biblioteke, muzeji ili diskoteke.
“Ovo je događaj koji je radostan ne samo za ovo divno selo, već i za ovaj divni grad i zemlju našu svetu Srbiju. Ovaj predivni hram, kao izraz ljubavi ktitora njegovog, ukrasio bi i naš prestoni grad Beograd i svaki veliki grad u svetu i Evropi”, kazao je patrijarh.
„Svaka luda ima svoje veselje“.
Marković je dodao da nije želeo da se njegov lik nađe u freskopisu hrama. “Ja sam privrednik i političar i meni nije mesto među svecima. Mi moramo da poštujemo svece ali mi koji imamo, moramo da pomažemo onima koji nemaju”, rekao je lider JS-a.
To je za pohvalu.

http://rs.n1info.com/a167965/Vesti/Vesti/Otvaranje-nove-crkve-u-Jagodini.html

11. jun 2016.

Prilikom susreta sa čelnicima SPC u Končarevu, gde je njegov koalicioni partner Dragan Marković Palma svečano otvorio crkvu koju je sam podigao, lider SPS-a i šef srpske diplomatije kroz šalu je rekao vladikama i patrijarhu da im zavidi na tome što nakon što jednom budu izabrani na funkciju, glava im je mirna doživotno.

Gospodine Dačiću, vi ste na vlasti i pri vlasti već 30 godina. Verovatno vam mnogi političari zavide.
– Lako je vama, jednom vas izaberu na funkciju i mirni ste. A mi političari svako malo moramo na izbore – našalio se Dačić.
Gospodine Dačiću, vi ste bili, ni manje ni više, premijer sa svega 14% glasova na izborima.
Ali kao što to obično biva, u svakoj šali ima malo istine. Jer Dačić poslednjih dana prolazi kroz pravi pakao zvani neizvesnost, a telefon nikako da zvoni sa pozivom u vezi sa novom vladom. Dačić je premijeru, kako je i sam priznao, nakon prvog kruga konsultacija, saopštio tri želje, a zauzvrat dobio Vučićev osmeh, ali još uvek ne i poziv za drugi krug konsultacija.
Dok njegovi socijalisti nagađaju da će najverovatnije i ovog puta biti u Vladi, on za sada ne može da garantuje ništa. A koliko bi voleo da dobije mandat, i to po mogućnosti onaj doživotni da ne mora stalno da se stresira i preživljava izborne kampanje, najbolje svedoči upravo ova opaska upućena arhijerejima u Končarevu.
Na pitanje kako su vladike reagovale na njegovu opasku, Dačić je rekao da su se slatko nasmejali.
– Ja se sa njima stalno šalim da se oni biraju doživotno. Oni se smeju, naravno – rekao je šef srpske diplomatije.
Komentarišući Dačićevu opasku upućenu vladikama, analitičar i marketinški stručnjak Nebojša Krstić (najpoznatiji bot Aleksandra Vučića i SNS) kaže da misli da je Dačić tim svojim rečima zapravo “samo demonstrirao lažnu skromnost”.
Jer kad bi se sabrale sve godine koje su Dačić i Palma proveli na vlasti, to bi daleko nadjačalo sve vladike, skupa s patrijarhom, pa sve to u zbiru sa poslednjom trojicom rimskih papa i dalaj-lamom – kaže Krstić.

http://www.alo.rs/dacic-zali-sto-nije-vladika/56202

11. jun 2016.

Lider Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić biće predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Informacija da je Zukorlić tražio i dobio od naprednjaka mesto predsednika ovog tela, koliko se moglo videti i čuti u parlamentu, u velikom broju poslaničkih grupa nije naišla na oduševljenje.

Očekivano od srpske politike i političara. Čovek bez kvalifikacija postavljen je na mesto koje, kad bi bili uspostavljeni minimalni kriterijumi, nikad ne bi mogao da dosegne. Postavljanje čoveka, čije školovanje za svoju suštinu ima negiranje nauke i promociju dogmi, primitivizma, neznanja i pokornosti pustinjskim kultovima, šamar je svakom naučniku i svakome ko bi i pomislio da se naukom bavi u Srbiji. Neprihvatljivo je da o nauci odlučuje neko ko smatra da je čovek nastao božanskim uduvavanjem života u prašinu, neko ko smatra da nebo nad Zemljom drže stubovi, da su zvezde projektili za gađanje đavola, da je svemir geocentričan, Mesec svetiljka, Sunce pljosnata ploča, Zemlja pljosnata i nastala pre zvezda, da grad pada sa nebeskih planina, grom je delo anđela, kao i čitav niz drugih nenaučnih besmislica.

http://ateisti.com/muftijina-nauka/

25. jun 2016.

Delegacija Srpske pravoslavne crkve otišla je na Sveti i veliki sabor na Kritu. Zasedanje je okupilo poglavare i delegacije 10 od 14 autokefalnih crkava. Delegaciju čini 24 arhijereja i 6 savetnika, i predvodi je Miroslav Gavrilović, poznatiji po internom, crkvenom nadimku patrijarh srpski Irinej.

„Vaseljenski patrijarh je odlučio i dobro je odlučio da mesto održavanja bude Krit, ostrvo na kojem su propovedali sveti apostoli Pavle i Tit, koji je i rođen ovde.“
Mesto rođenja „svetih apostola“, kao i mesto gde su halucinirali, je od presudnog značaja za sve buduće događaje na datom području.
„Pravoslavna crkva nikada ne može da izgubi svoj identitet jer ona, iako je na zemlji, nije od zemlje.“
Istina, više je od prvoklasnog mermera i kovanog gvožđa, ukrašena zlatnim detaljima, kako je propovedao sam Hristos.
„Ona se vodi vanvremenim istinama iznetim u jevanđelju, u delima svetih otaca i u predanju crkve.“
Vanvremene istine da su slepi miševi ptice, da je ropstvo prihvatljivo i da ženu koja nije nevina prve bračne noći treba kamenovati.
„Crkva ne izmišlja, ona ima svoju istinu.“
Crkva ne laže, ona samo ne govori istinu.
„Crkva se nikom ne nameće silom, niti nekom politikom.“
Osim ako pogledate čitavu ljudsku istoriju i sadašnji politički trenutak.
„Crkva nikada nije živela u nekom blagostanju.“
Ona automobilska flota koja je u stanju da zaseni Imperijalnu flotu iz Ratova zvezda je pala sa neba, samo se tako tu stvorila, nije naše, našli smo.
„Bilo je vremena kada je narod više živeo životom crkve, ali naše vreme, nažalost, nije takvo.“
Propustili smo sve one divne stvari koje su karakteristične za srednji vek, taj vrhunac ljudske i civilizacijske emancipovanosti koji zlonamerni ateistički naučnici nazivaju mračnim dobom.
„Sekularizacija je i te kako prisutna u našem životu.“
Fali samo „na veliku žalost“ da Crkva izrazi svu povređenost i ogorčenost što ne može da se obračunava sa protivnicima kao što je mogla ranije.
„Bez istina i morala koje crkva propoveda nezamisliv je život.“
Apsolutno, sasvim je nezamislivo kako bi društvo funkcionisalo ako niko ne bi pozivao na fizičko uništenje homoseksualaca i ako bi svako gledao svoj posao, ostavivši druge da žive kako žele dok nikog ne ugrožavaju. Pakao na zemlji, otac Pahomije i otac Kačavenda su zgađeni!
„Vera nikada ne može da izgubi svoj značaj i svoje prisustvo u svetu.“
Naravno, Albert Ajnštajn je lepo rekao da je ljudska glupost neograničena, no to nije nešto čime se treba hvaliti.
„Uostalom, odsustvo vere je i posledica svega lošeg što se zbiva u našem vremenu.“
Rekoše isti oni koji se hvale kako u Srba ima minimum 90% pravoslavnih vernika. Ali, hej, nedostatak je vere je kriv za sve što nam se dešava.

http://www.politika.rs/sr/clanak/357923/Crkva-se-ne-namece-silom-ni-politikom

Autori: Vladimir Božanović, Bojan Dragićević

%d bloggers like this: