Broj 21 – Hronika

Gospodin Nikolić je ne samo hronični kršilac sekularnosti Republike Srbije, već i čovek koji ne propušta nijednu priliku da obruka funkciju predsednika, koju trenutno obavlja.

21. januar 2016.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se u Beogradu sa gospodinom Jovanom Mladenovićem, saopšteno je iz Vojske Srbije. General Diković i službenik SPC trenutno zaposlen kao episkop šumadijski, ali i vojni, razgovarali su o afirmaciji i daljem razvoju verske službe u Vojsci Srbije.

Ne znamo kako verska služba u vojsci može da se više afirmiše i dalje razvija. Smatramo da je maksimalno razvijena. Šta bi trebalo da bude sledeći korak? Naslućujemo odgovor. Da svi pripadnici Vojske Srbije postanu monasi. Da se odreknu plate, naravno, u korist SPC. Da se odreknu svih ovozemaljskih tričarija. Da se uvede obavezna nedeljna Vojna Liturgija. Da svi vojnici poste sredom i petkom. Da Sinod postane Generalštab, a patrijarh načelnik Generalštaba. Da se oficiri regrutuju iz redova sveštenstva. Da se vojska zove Vojska SPC.

https://zokstersomething.com/2016/01/23/episkop-dikovic-i-general-jovan/

25. januar 2016.

Pri polaganju kamena temeljca za Centre izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je položio i vremensku kapsulu sa bizarnom, za naučni poduhvat potpuno besmislenom porukom, „što čovek započne, nek’ Bog ne ospori”.

Gospodin Nikolić je ne samo hronični kršilac sekularnosti Republike Srbije, već i čovek koji ne propušta nijednu priliku da obruka funkciju predsednika, koju trenutno obavlja. A redovno bruka i sebe lično. Ovoga puta, obrukao je i nauku, potpuno je obesmislivši, tako što je nauku proglasio pukom božjom voljom. To uopšte ne čudi ako se zna da uz sebe i nije imao naučnike, već svoje „savetnike“, sveštenike SPC na čelu sa Jovanom Mladenovićem, episkopom.

Nikolić je zatim izjavio da parovi koji ne mogu da imaju decu, više ne bi trebalo da idu u inostranstvo, već da pomoć nađu u Centru za istraživanje matičnih ćelija, koji će nastati u okviru Centra izvrsnosti. U svom maniru, Nikolić je dopustio sebi da kaže da „Deca treba da se rađaju ovde, sa srpskim genetskim materijalom, sa srpskim kodom.”

Gospodine Nikoliću, „navikli“ smo na vaše neumerene, neodgovorne, radikalne i smešne izjave. Ali, ako je i od Vas, previše je. Zaista.

http://ateisti.com/opelo-za-nauku/

20. februar 2016.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić zamolio je građane koji žive na Kosovu, da zarad svog opstanka na toj teritoriji finansijski pomognu Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), tako što će deo svojih prihoda dati fondu eparhije raško-prizrenske.

Gospodine Đuriću, SPC dobija svake godine nekoliko miliona evra iz budžeta. Zatim pokloni, prihod od činodejstva… Ukupan prihod SPC je više od 100 miliona evra. Znamo da je njima to malo, ali smatramo da je bolje da ih finansirate vi političari, nego siromašno stanovništvo. Budite Vi dobrovoljni davalac novca, nemojte da organizujete druge, manje solventne od Vas. I na kraju, ali ne najmanje važno pitanje: na koji tačno način će opstanak Srba na Kosovu da se osigura trpanjem novca u ionako već nabrekle džepove Srpske Pravoslavne Crkve? Ne morate da odgovarate, pitanje je hipotetičko. Odgovor svi znamo: nikako.

http://opozicionar.com/ateisti-o-duricevom-pozivu-da-gradani-placaju-spc-je-nasilje-nad-razumom/

23. februar 2016.

Preko 10 hektara bagremove šume isečeno je na Fruškoj gori, što je u potpunosti ogolilo ceo potez od Zmajevca prema Vrdniku. Zahtev za sečenje stigao je iz obližnjeg manastira Vrdnik, koji je ovu šumu dobio u postupku restitucije.

SPC je, očigledno, vlasnik cele države Srbije, a samim tim i njenih nacionalnih parkova. Ako im se seče, ima da seku.

Meštani kažu da ovoliku seču ne pamte.

Da li je neko iznenađen zato što nema niko bahatiji od SPC?

Kada brdo postane golo, svo drvo pripašće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, iz koje nismo uspeli da dobijemo komentar povodom seče u njihovom ataru.

Kad drvo postane vlasništvo SPC, da li će neko da plati porez? Što se tiče komentara, nisu oni dužni da pravdaju svoje postupke običnim smrtnicima.

Može li crkva da odlučuje kako će izgledati Nacionalni park?

Naravno da može, evidentno je iz priloženog. Imamo utisak da SPC odlučuje i o mnogo značajnijim pitanjima, iz oblasti politike i ekonomije. Naročito je iritantno to što su savetnici izvesnih političara.

http://rs.n1info.com/a137278/Vesti/Vesti/Seca-sume-na-Fruskoj-gori.html

03. mart 2016.

Fotografije Gojka Stojčevića (patrijarha Pavla) posle njegove smrti toliko su često objavljivane, u različitim publikacijama, na kalendarima, pa čak i privescima i medaljonima, da je Srpska pravoslavna crkva shvatila da iza toga stoji ogroman potencijal, tako da vodi nekoliko sudskih sporova, manje za zaštitu svoje „intelektualne svojine“, a više za uvećanje svoje finansijske dobiti. Apsurdno, sporovi se tiču upravo korišćenja fotografija bivšeg patrijarha Pavla.

Patrijaršija i eparhije SPC, prema Uredbi o autorskim pravima Srpske pravoslavne crkve, kao i patrijaraha, mitropolita i episkopa SPC, isključivi su korisnici autorskih prava i eventualne dobiti od njih. Uredba se odnosi na sadašnjeg poglavara SPC i ostale arhijereje, kao i na sve dosadašnje i buduće patrijarhe, mitropolite i episkope. To znači da bez pisane dozvole SPC nije dozvoljeno umnožavati, prodavati, distribuirati niti na bilo koji drugi način javno saopštavati članke, knjige, besede i druga autorska dela crkvenih velikodostojnika.

Što se tiče fotografija arhijereja, prema Uredbi one se smatraju službenim materijalom srpske crkve u okviru njene javne funkcije, a ne autorskim delom. Sva imovinska prava na takvim fotografijama imaju arhijereji koji se na njima nalaze, a ukoliko oni nisu živi – Srpska pravoslavna crkva. Za slikanje arhijereja i javno objavljivanje fotografije, autor mora da ima pisanu saglasnost crkvenog velikodostojnika koji je na slici. Ukoliko se radi o upokojenim arhijerejima, saglanost daje SPC.

Svi vi koji posedujete kalendar sa motivima SPC ili patrijarha Pavla, ogrešili ste se o Crkvu, a nije isključeno da će i država da vas tretira kao kršitelje finansijske discipline iz tzv. „sive zone“.

http://www.politika.rs/scc/clanak/350439/Fotografije-patrijarha-su-vlasnistvo-crkve-a-ne-autora

09. mart 2016.

Ruska kompanija “Gaspromnjeft” spremna je da izdvoji četiri miliona evra za oslikavanje hrama Svetog Save u Beogradu.

Ta kompanija ima previše novca, očigledno.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio je da će hram biti završen “na radost celog hrišćanskog sveta”.

Tako je. U svim hrišćanskim zemljama na radio stanicama i televizijskim kanalima pušta se samo „Oda radosti“. Svi radni dani do daljeg će biti neradni, a širom sveta organizuju se svetkovine sa jedinim ciljem da se hrišćani raduju.

Rekao je da zna kolika je kriza u Rusiji (ko bi drugi mogao da zna, ipak je on predsednik), ali da “kada se ima dogovor sa Bogom (na kom tačno sastanku su se dogovorili?), onda se ne razmišlja previše o krizi”. „Sve je u njegovim rukama, i kriza, i radost i uspeh, i bez žrtava se pred Boga ne izlazi.“

Bez komentara.

11. mart 2016.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) uputila je molitvu za zaštitu od poplava koje su pogodile i dalje prete Srbiji, objavljeno je na sajtu SPC.

Molitva je upućena tvorcu “koji sa krajeva zemlje sabira vodu u oblacima”.

“Gospode, nemoj nas savim predati propasti i gladi i pogibiji, i neka nas silna voda ne poplavi, nego se u gnevu opomeni milosti, mada nismo zaslužili, sažali se na nas radi dobrote svoje i kao dobar pomiluj stvorenja svoja i delo ruku svojih i brzo izbavi od svakoga zla”, navedeno je u molitvi.

Da li je molitva pokušaj izmene božje volje? Ako je bog odlučio da poplavi neku oblast na Zemlji, zašto obični smrtnici ne mogu da se pomire sa njegovom odlukom? Naročito ako onaj koji moli konstatuje da „nismo zaslužili“ milost.

Molitvenom porukom SPC se obratila i majci Božijoj.

Ko je glavni, Isus ili njegova majka?

Urednik sajta SPC Vladimir Vranić kaže da nije neuobičajeno da se molitva nađe na njihovom sajtu, jer je u tradiciji crkve da reaguje molitvom kada se javi vremenska nepogoda ili bilo kakva potreba u narodu.

Mi smatramo da je svrsishodnije raditi umesto moliti se, ali ne poričemo da svako ima pravo da bira. I primećujemo da se SPC modernizuje. Molitva na sajtu, to zaista zvuči savremeno.

„To je najadekvatniji način, da se crkva molitveno obrati za dobro naroda i naravno da se obrati bogu. Uvek kada su vremenske nepogode crkva se moli, bilo u crkvi, u domovima, ili sada putem sajta“, rekao je Vranić, a zatim je dodao:

„Ovo je kratka molitva i predlog SPC da se svi zajedno molitveno obratimo bogu da bi se rešilo pitanje i poplava, ali i bilo kakvih drugih nepogoda“.

Da li će bog da ostane pri svom prvobitnom naumu i da poplavi Srbiju zbog gej-parade, Končite Vurst, kobasicijade, pihtijade i ostalih bezbožnih nepodopština, ili će da se smiluje, pod pritiskom miliona svojih najvernijih, jedinih pravih obožavatelja, čitajte na sajtu Srpske pravoslavne Crkve. Ekskluzivno.

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/spc-preko-internet-sajta-uputila-molitvu-za-zastitu-od-poplava/ts6j98n

Autor: Vladimir Božanović

%d bloggers like this: