Broj 19 – Hronika

U toaletu Skupštine Srbije pojavio se toaletni papir sa znakom zabranjenog desničarskog pokreta Obraz na kojem se nalazi i Hristov krst.

27.11.2015.

Sveštenik Vukašin Milićević u tekstu „Bliski susret treće vrste“, objavljenom na portalu „Borba za veru“, kaže da ako naletimo na vanzemaljce, treba da radimo što i inače: propovedamo. Ukoliko se odazovu propovedi, pronašli smo braću.

Kako i zašto? Bog zna, a otkriće i nama kada i ako bude bilo potrebno.
A šta da radimo ako se mali zeleni ne odazovu na našu propoved ili ako počnu oni nama da drže propoved na vanzemaljskom?

http://borbazaveru.info/content/view/3838/37/

vp019-hronika-milicevic

01.12.2015.

U toaletu Skupštine Srbije pojavio se toaletni papir sa znakom zabranjenog desničarskog pokreta Obraz na kojem se nalazi i Hristov krst.

Sinod Srpske pravoslavne crkve uputio је nаjoštriji protest Skupštini Srbije povodom vesti da se u parlamentu nаšao toаlet-pаpir nа kome je nаcrtаn Hristov krst, a taj gest vrh srpske crkve je ocenio kao bogohulan i zatražio pronalaženje počinilaca.
„Od rukovodećih ličnosti Nаrode skupštine, kаo i od nаdležnih držаvnih orgаnа, Sveti Arhijerejski Sinod očekuje dа pronаđu i jаvnosti sаopšte ime i prezime počiniocа ovog bogohulnog nedelа koje nа nаjgrublji mogući nаčin vređа ne sаmo hrišćаne – prаvoslаvne, kаtolike i protestаnte – nego i svаkog vernikа, pа i svаkog čovekа zdrаve pаmeti“, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
Kada klerofašistička organizacija Obraz koristi “Hristov krst”, Sinod SPC to ne smatra bogohuljenjem. Jer Obraz je „mlađi brat“ i ideološki saborac Sinoda SPC. I ne, počinilac ne vređa ljude zdrave pameti.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/610957/SPC-trazi-krivca-zbog-BOGOHULJENJA

vp019-hronika-obraz

13.12.2015.

Zvaničnici Republike Srbije takmiče se u tome koju će besmisleniju i štetniju odluku po ionako mahom deklarativnu sekularnost da donesu. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, odlučio je, vođen očiglednim i nesumnjivim državnim interesom i državničkom mudrošću, da dodeli diplomatske pasoše nepoznatom broju čelnika verskih zajednica u Srbiji.

vp019-hronika-dacic

Zvuči kao šala, ali ubrzo smo, sa užasom, shvatili da je vest tačna. Ova putna isprava već dodeljena Miroslavu Gavriloviću (poznatijem po nadimku „patrijarh Irinej”), episkopu slavonskom Jovanu Ćulibrku, muftiji Mevludu Dudiću, predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kao i to da je u toku i izdavanje diplomatskog pasoša reis-ululemi Islamske zajednice Srbije Ademu Zilkiću i drugim vladikama, biskupima i muftijama.
Verske zajednice nisu iznenađene, već je za njih ovo sasvim prirodan nastavak dobre saradnje sa državom, koja bi se, daleko pogodnije mogla nazvati podaništvo države crkvama, a ponajviše jednoj, najbrojnijoj, SPC.
Nejasno je koji objektivni razlog može postojati da se ovi ljudi nagrađuju diplomatskim putnim ispravama.

vp019-hronika-triling

Zna se da se redovno ove isprave dodeljuju državnim službenicima najvišeg ranga, predstavnicima najviše sudske vlasti, načelniku Generalštaba, guverneru NBS, kao i da ga poseduju svi bivši predsednici države, vlade i parlamenta.
Dodeljuje se i ambasadorima dobre volje, zaslužnim građanima, sportistima, kulturnim radnicima, odnosno svima za koje ministar spoljnih poslova proceni da će poboljšati ugled zemlje.

Miroslav Gavrilović (alijas „patrijarh Irinej”), Risto Radović (alijas „mitropolit Amfilohije”), Mirko Bulović (alijas „vladika Irinej”), Tomislav Gačić (alijas „vladika Pahomije”) ili pak Jelenko Mićević (alijas „vladika Filaret”) svakako nisu ni ambasadori dobre volje, ni kulturni radnici, ni sportisti, ni osobe koje podižu ugled Srbije.

vp019-hronika-mevlud-dudic

Ostaje misterija i trajno pitanje to kako ovi baštinici neznanja, mizoginije, ksenofobije, homofobije i ponižavanja ljudskih prava, mogu biti osobe koje podižu ugled Srbije. Na to pitanje bi i sam ministar teško mogao da odgovori.

Kale znači brdo, pop znači diplomata

14.12.2015.

Društvo za podizanje Hrama Svetog Save obeležilo je danas 120 godina postojanja, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je tom prilikom da je ideja uzdizanja tog Hrama veća od nas samih i da je posvećenost toj jedinstvenoj zajedničkoj kući – posvećenost Srbiji, i zato zadatak za sva vremena.

I čelnici SPC bi voleli da podizanje Hrama bude zadatak za sva vremena. Jer ako se Hram završi, nije moguće obnoviti akciju doplatnih markica, ne može se i dalje tražiti prilog od političara, sponzora, i vernika. Za sva vremena znači da je izvor finansija nepresušan.

vp019-hronika-nikolic1

Nikolić je rekao da Hram jeste, i da će biti naša Nojeva barka u kojoj nalazimo spas od istorijskih potopa, svetskih ratova, golgota i iskušenja.
Mi smatramo da je više Titanik i promašena investicija nego Nojeva barka. Jer Nojeva barka je fikcija.

Hram je, kako je istakao, od nastanka prevazišao priču o građevini u cigli i kamenu i on je metafora našeg postojanja, nade, ostanka i opstanka, mera naše hrišćanske posvećenosti, ljudskog odgovora na povesno slovo o uzdizanju naroda i otadžbine, naša sama sustina.
Slažemo se da je metafora. Metafora otimačine i zamajavanja lakovernih. I metafora posvećenosti lakom novcu.

http://rs.n1info.com/a117847/Vesti/Nikolic-Hram-Svetog-Save-jeste-i-bice-nasa-Nojeva-barka.html

14.12.2015.

U intervjuu za list Politika, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da se poglavlje 35 sporazuma između Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima zatvara i da tu nema nikakvih novih zahteva. „Da li EU pušta da se Priština i mi sami dogovorimo? Mi to nikada nećemo”, rekao je Nikolić.

vp019-hronika-nikolic2

Govoreći o drugim institucijama od kojih očekuje da se obrate javnosti po tom pitanju, Nikolić je, u svom maniru redovnog kršenja načela sekularnosti, naveo SPC i SANU.
„Dakle, crkva mora da se umeša, da i ona kaže šta hoće“, rekao je on.
Gospodine Nikoliću, podsećamo da građani Srbije nisu na izborima glasali za SPC, već za stranke na izbornim listama. Dakle, crkva ne sme i ne mora da se umeša.

http://www.blic.rs/vesti/politika/nikolic-treba-odmah-da-se-suocimo-sa-poglavljem-35-o-kosovu/h05sbr2

vp019-hronika-nikolic3

Autor: Vladimir Božanović

%d bloggers like this: