Evolucija ptica (I DEO)

Da li su dinosaurusi zaista tek deo davne prošlosti, živa bića koja su nestala desetinama miliona godina pre pojave čoveka?

vp018-evolucija-ptica-1-deo-slika01

Veliki broj ljudi je gledao bar neki od filmova iz čitave franšize „Park iz doba jure”, uključujući tu i najnovije ostvarenje, visokobudžetni blokbaster, „Svet iz doba jure”. U tim filmovima, mogli smo da vidimo nešto što ne deluje zaista nemoguće – kloniranje, kao proces kojim se iz fosilnih ostataka dinosaurusa mogu dobiti primerci brojnih poznatih, ili čak genetički unapređenih vrsta dinosaurusa, u današnjem vremenu. Nema gledaoca koji se, po svoj prilici, nije zapitao da li je zaista moguće, ali i da li je zaista moralno ispravno, upustiti se u takvu proceduru. No, ovako ili onako, svi su sa izvesnom zadivljenošću posmatrali kompjuterski generisane scene, sa „glumcima” čije poreklo seže desetinama, pa i stotinama miliona godina u prošlost.

Nekima je, uveren sam, bilo i utešno saznanje to da dinosaurusa više nema i da su scene krvoločnih napada nešto što se može videti samo na filmskom platnu ili na ekranu računara.

No, da li je zaista tako i da li su dinosaurusi zaista tek deo davne prošlosti, živa bića koja su nestala desetinama miliona godina pre pojave čoveka?

Ne sasvim.

Uprkos tome što vas sasvim izvesno, u šumi, na poljani ili u kakvom parku neće napasti tiranosaurus reks, dinosaurusi su, verovali to ili ne, još uvek među nama.

PERNATI DINOSAURUS

Na severoistoku Kine, krajem 2015. Godine, otkriven je fosil, nekih 1,80 metara dugog i oko 25 kilograma teškog dinosaurusa. Za razliku od većine drugih dinosaurusa, ovaj je imao krila prekrivena perjem, i to, po svoj prilici, izuzetno šarenim.

Zhenyuanlong suni (slike 1, 2 i 3), poznatiji kao Zhenyuanlong ili kao „zmaj iz Ženjuanana”, lutao je našom planetom pre oko 125 miliona godina. To da je postojao, naučnici su otkrili nakon što je jedan zemljoradnik pronašao fosil veličine većeg kuhinjskog stola, na svom imanju. Fosil je potom odnesen u Kineski muzej, gde su ga ispitivali istraživači Junčang Liu (Junchang Liu) i Stiven Brusate (Stephen L. Brusatte).

v0p18-evolucija-ptica-1-deo-slika02

Severoistok Kine je inače bogat fosilima, a veći deo oblasti je pod obradivim zemljištem, koje zemljoradnici obrađuju. Osoba koja je pronašla fosil Zhenyuanlong sunija, „još uvek je nepoznata, zbog toga što većina zemljoradnika ne želi lovce za fosilima, koji im prekopavaju useve”, rekao je Brusate novinarima Njuzvika (Newsweek).

Uprkos tome što je fosil prilično dobro očuvan, nedostaje mu rep, za koji naučnici veruju da je morao biti dugačak.

Krila i perje Zhenyuanlong sunija su ono što ga čini neobičnim i zanimljivim naučnicima. „U pitanju je najveći dinosaurus kog smo otkrili, a da je imao krila i prilično kratke ruke. To je prvi put da smo naišli na relativno velikog dinosaurusa, sa kratkim krilima i rukama”, objasnio je Brusate.

Premda su pera prilično dugačka, kosti ovog dinosaurusa su vrlo kratke, pa je teško poverovati da je mogao da leti. „To prosto navodi na pitanje, šta je ovaj dinosaurus radio sa svojim krilima. Ne deluje da je pomoću njih leteo ili makar jedrio. Bila je to zdepasta životinja, koja ne bi mogla konformno da leti”, kaže Brusate. „Krila ukazuju na letenje, ali mi i dalje ne znamo zbog čega ih je imao. Moguće je da je evoluirao od pretka koji je leteo. Moguće je i da je evolucijom dobio krila iz nekog drugog razloga, poput zaštite jaja ili za potrebe rituala parenja ili borbe.”

vp018-evolucija-ptica-1-deo-slika03

Otkrivanje razloga za postojanje krila na ovom dinosaurusu, sledeći je korak za istraživače. Brusate to naziva „uzbudljivom novom misterijom”.

Brusate je posebno emotivan prema ovom fosilu, zbog vrata nauke koja otvara i zbog neobičnog izgleda dinosaurusa od kog potiče. „U pitanju je predivan fosil i jedna čudna, naizgled smešna životinja, koja tera ljude da se zamisle”, rekao je.

Upitan da li na neki način tepa Zhenyuanlong suniju, Brusate kaže da on to lično ne radi, ali kaže i da ga neki zovu „pufnasta pudla iz pakla”. Kako kaže, „to jeste jedna pufnasta pudla, neka vrsta pufnaste mule. Možda je dovoljno samo reći da je u pitanju pufnasti krzneni dinosaurus.”

Dakle, krila, perje i dinosaurusi nisu nespojivi. A šta je sa sledećim korakom, letenjem?

Na slici je Archaeopteryx (Slike 4, 5 i 6), vrsta dinosaurusa otkrivena 1861., koja iako pripada, dabome, dinosaurusima, izuzetno podseća na pticu. Živeo je pre oko 150,8-148,5 miliona godina. Naravno, danas se za sve ptice misli da su zaista potekle od teropodnih dinosaurusa, što ih i same čini dinosaurusima.

vp018-evolucija-ptica-1-deo-slika04

Šta kažete na to? Ptice, čak i maleni vrapci, ili vaša tigrica papagaj, zapravo su dinosaurusi.

Autor: Marko Ekmedžić

%d bloggers like this: