Broj 18 – Hronika

Verskih objekata u Beogradu ima i više nego dovoljno, planira se, dakle, izgradnja novih.

12. novembar 2015.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je najvišim predstavnicima Srpske pravoslavne crkve da će grad razmotriti moguće lokacije za izgradnju novih verskih objekata u Beogradu.

Verskih objekata u Beogradu ima i više nego dovoljno, planira se dakle izgradnja novih. Kao da je dugoročni cilj izgradnja jedne crkve po glavi stanovnika Srbije.

Iako je SPC najbogatija nevladina organizacija, Uprava grada Beograda će pokloniti SPC i zemlju, i sve potrebne dozvole. To sve će biti plaćeno iz džepova građana Beograda.

vp018-hronika-mali

Mali čovek

14. novembar 2015.

Mitropolit crnogorsko-primorski Risto Radović – Amfilohije izjavio je povodom terorističkih napada u Parizu, da Evropa treba da rasformira totalitarne organizacije koje ugrožavaju mir i ljudsko dostojanstvo i da „svoje bombe i tomahavke pretoči u raonike, slobodu i ono što ljudima daje dostojanstvo“.

vp018-hronika-risto

Odlična ideja, gospodine Radoviću. Znamo da su sve religije totatitarne organizacije. Možda bismo mogli da počnemo od totalitarne organizacije kojoj vi pripadate.

Radović je poručio je da Crkva Svetog Save i Svetog Petra ne može dati blagoslov Crnogorcima da „postanu šraf jedne militarističke, totalitarne organizacije NATO koja je proizvela ovakve strašne događaje“.
„Svako može kako hoće, a neće moći dokle hoće“ – pripretio je mitropolit Amfilohije čelnicima NATO, koji će, verovatno, da se zabrinu nakon ove besede i momentalno prestati da budu „svetski policajac“.

Amfilohije: Evropa treba da rasformira totalitarne organizacije

19. novembar 2015.

Muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić rekao je: „Alah je zabranio nasilje i zastrašivanje i to je najbolji način da se kaže da islam nema veze s terorizmom“.

vp018-hronika-jusufspahic

Biće da je tako, gospodine Jusufspahiću. Terorističke islamske organizacije kao što su Hamas, Hezbolah, Al-Kaida ili Boko Haram uopšte ne postoje. A teroristički napadi u Parizu, Briselu i Orlandu izvršeni su od strane zlih ateista. Što znači da terorizam ima veze sa ateizmom. Logično.

Jusufspahić kaže i da ne isključuje da je sve osmišljeno od strane onih koji, kako je rekao, u svojim budžetima žele da imaju više novca, koji imaju političku kampanju i od toga se mogu „ofajdati“.
Da, svakako, vođe terorističkih islamskih organizacija nemaju političke ciljeve, a pritom su potpuno imuni na novac. I nisu se „ofajdili“ širenjem Islamske Države i radikalizovanjem mladih islamista rođenih u Evropi. Logično.

„Ko je napravio Islamsku državu? Od kojih pojedinaca je sastavljana?“, upitao je Jusufspahić.
Odgovori: Islamsku Državu napravili su ateisti. Sastavljena je od pojedinaca koji su ateisti. Logično.

On smatra i da Srbiji nisu potrebne dve islamske zajednice. „Ne treba veru, bogoljublje, menjati za rodoljublje.“, upozorava muftija.

vp018-hronika-jusufspahic2

Svejedno. I bogoljublje i rodoljublje proizvode ekstremiste.

Jusufspahić: Francuski muslimani sada u najgoroj situaciji

24. novembar 2015.

Pred gostovanje u Nišu i meč sa Radničkim, fudbalere Crvene zvezde posetio je i blagosiljao Miroslav Gavrilović, patrijarh SPC, i poželeo im je sreću u borbi za titulu.

vp018-hronika-djurica2

Ali nije gospodin Gavrilović jedini navijač trofejnog kluba. Na anđeoske i demonske uticaja na popularne fudbalske klubove ukazao je zamonašeni farmaceut Ilarion Đurica, zaposlen kao jeromonah SPC.

„Ja sam zvezdaš, ali u tome što sam duhovni vođa Fudbalskog kluba Partizan nema ništa šizofreno. Možda jeste malo nezgodno, ali nije greh“ – kaže Ilarion Đurica, koji se, očigledno, razume i u mentalne poremećaje i u greh.
„I dok anđeli očigledno čuvaju fudbalere Zvezde ove sezone, bar na rezultatskom planu, dotle je đavo odavno ušao u Partizan. Partizan stvarno odbija sve što ima veze sa Crkvom. On odbija prožimanje sa verom. U klubu su hteli da se približe Crkvi samo reda radi“, nastavlja Đurica.
Đurica zamera i što zvezda petokraka stoji na grbu Partizana.
Đurici je odgovorio Duško Vujošević, predsednik Sportskog društva Partizan:
„Izgleda da taj sveštenik (jeromonah Ilarion Đurica) koji je to izjavio zna đavola lično. Možda zimuje sa njim, ide na more sa njim, pa je od njega čuo da je ušao u Partizan. Onda kaže da treba da se skine zvezda iz grba. Ona nije samo simbol komunizma, ona je simbol borbe protiv fašizma i mnogi su se žrtvovali u to vreme uz taj simbol. To je svetao simbol i morao bi tu da ostane“.

vp018-hronika-djurica

„Vujošević je iz vremena koje je prošlo. Petokraka je sraman znak, satanistički, i svi klubovi bi trebalo da ga uklone, ne samo Partizan, nego i Crvena zvezda. Što se tiče Partizana, on je produkt socijalističke revolucije i komunističkog pogleda na svet, što se vidi u njihovom borbenom ateizmu.“ – uzvratio je Đurica, jasno stavivši do znanja da su svi ateisti komunisti.

vp018-hronika-dusko-vujosevic

PATRIJARH BLAGOSLOVIO TITULU Irinej uz Zvezdu

24. novembar 2015.

Miroslav Gavrilović, ponovo je u ulozi patrijarha pozvao na ratna dejstva, pominjući prolivenu krv, Kneza Lazara i mučenike. Između ostalog, rekao je: „Sabrali smo se ovde da pokažemo sebi i čitavom svetu da su manastir Dečani i ostale svetinje kosovsko-metohijske srpske, i da ih ne može niko oduzeti od nas. Mi smo ih branili i branićemo ih svim ljudskim sredstvima, ali ako bude potrebno, branićemo ih i silom. Ako treba, prolićemo i krv da odbranimo ono što je naše, ono što nam je Gospod darovao!“

Koji „mi“, gospodine Gavriloviću, kad svi dobro znamo da to nećete biti Vi, nego tuđi sinovi i kćeri?

vp018-hronika-irinej

Gavrilović je dodao: „Srpski narod na KiM živi u teškim prilikama. Pozivam sve bivše stanovnike Kosova i Metohije da se vrate svojim domovima, hramovima i grobljima i da sačuvaju svetu i blagoslovenu zemlju. Kosovskometohijski narod trpi i pati, ali će im Gospod pomoći da izdrže i ostanu.“
Gospodine Gavriloviću, zašto se vi ne vratite na Kosovo, u Pećku patrijaršiju, i odatle pozivate na povratak? Zašto Vi ne budete taj koji svojim primerom pokazuje kako pravi patriota treba da se ponaša?

Prolićemo krv za svetinje

Autor: Vladimir Božanović

%d bloggers like this: