Broj 17 – Hronika

Znamo da nemate ništa protiv kad većina kinji manjinu, jer to stalno radite.

20. septembar 2015.

Grupa od oko 70 ljudi, predvođena, očekivano, sveštenim licima, kadi ulice i prosipa svetu vodicu ulicama kojim je prošao Prajd. Jedan sveštenik pocepao je zastavicu duginih boja, koja je simbol LGBT populacije.

Efrosinija Nikolić, igumanija manastira Novi Stjenik, poput svojih kolega iz SPC, imala je samo reči osude za Paradu ponosa.

vp017-hronika-svestenik-cepa-zastavu

„Vrši se veliki mentalni i duhovni teror na građane da mi moramo da prihvatimo sodomiju kao prirodan način života ljudi zbog kojih će gospod sigurno kazniti Srbiju. Prošle godine smo imali strašne poplave, a ove godine sušu. Vi morate da znate da je svaki sodomista pedofil i to agresivan. Postoje studije koje govore o tome.“ – govorila je igumanija i objasnila da ne bi vladala sida da je homoselksualni odnos prirodan.

Madam Nikolić nije objasnila kako heteroseksualne građane neko tera da se bave analnim seksom. Nije objasnila kakva je uzročno-posledična veza između homoseksualnosti, pedofilije i agresije. Kao što ni njoj niko nije objasnio da bog ne postoji, da su suše i poplave prirodne kataklizme koje nemaju ništa zajedničko sa njenim izmaštanim gospodarom, a da se sida prenosi i u heteroseksualnim odnosima. Da apsurd bude veći, dotična se poziva na studije. Gospođo, da ste čitali studije, bavili biste se naukom, umesto korinđanjem. I ne biste, u tako kratkoj izjavi mogli da „ispalite“ toliko nebuloza.

„Hoće manjina da nas kinji, da nam decu uzimaju, da nas uče šta treba da radimo. Smrdi i sam vazduh, moramo da ga okadimo i da osveštamo ulice od ovoga nakota koji je usmrdeo ovaj naš divni grad“ – govorili su popovi dok je Prajd prolazio pored njih.

vp017-hronika-moderna-monahinja

Ne dešava se često da manjina kinji većinu. Znamo da nemate ništa protiv kad većina kinji manjinu, jer to stalno radite. I nemojte nikako da dozvolite da vas neko nešto uči. Najlepše je živeti u blaženom neznanju.

Izvor Blic

20. oktobar 2015.

Na sastanak održan 20. oktobra u Predsedništvu Republike Srbije, na kome su učestvovali predsednik Nikolić i premijer Vučić, pozvani su predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i SPC. Akademija bi trebalo da bude reprezentativna institucija, ali se u poslednjih 25 godina nisu baš pokazali kao pouzdani.

vp017-hronika-sastanak-crkve-i-sanu

Međutim, kada je u pitanju Srpske pravoslavna crkve (SPC), aposlutno nema dileme. Oni su loš izbor za svetnike. Nije po Ustavu Republike Srbije. Nisu izabrani na izborima. Nisu stručnjaci nizašta, a ponajmanje za diplomatiju.

SPC je uvek bila mentor nacionalizma, šovinizma i ratnog huškanja.

Organizacija čiji pogledi na svet nisu realni, nije dobar savetnik. Naročito u političkoj borbi za državne interese. Organizacija koja prirodne nepogode tumači kroz seksualnu orijentaciju popularnih muzičara, nema mesta na ozbiljnim savetovanjima.

Izvor: Ateisti.com

03. novembar 2015.

Miroslav Gavrilović, glavokomandujući SPC, zahteva od državnih organa da proglase veronauku obaveznim predmetom.

Sledeći učenje svog prethodnika, Gojka Stojčevića, po kojima Srbin mora biti obavezno pravoslavne vere, Gavrilović, poznatiji kao Irinej, pokušava da nametne da se sva deca u Srbiji, od svoje sedme godine uteruju u veru, želela ona to ili ne.

Gavrilović navodi da je to „u korist crkve i vaspitanja naše dece”. O koristi crkve, zaista nema zbora. U odbranu ovog problematičnog stava stao je i Mirko Bulović, takođe poznatiji kao Irinej. On smatra da je veronauka donela samo dobro društvu u celini.

Gospodo Irineji, veronauka čini dobro samo vama, verskim glavešinama, jer vam obezbeđuje nove sledbenike i sa njima još lagodniji život.

Izvesni Božidar Zejak, direktor Pedagoškog muzeja, kaže: „Naša školska mladež danas zna da reč beše od Boga i da Bog beše reč i da je ta reč ljubav, svetlost, znanje, pravednost, lepota i da svi tragamo za tom moćnom rečju.”

vp017-hronika-irinej

Ove reči su nedostojne direktora muzeja, koji treba da glorifikuje obrazovanje. Direktor Pedagoškog muzeja trebalo bi da govorio o učenju i znanju, a ne o dogmama i verskim bajkama. Slažemo se da je bog reč. To je reč koja opisuje nepostojeći entitet.

Izvor: Ateisti.com

04. novembar 2015.

Britanski list “Telegraf” objavio je na svom sajtu tekst u kome se navodi da je pripadnicima vojske Srbije podeljeno nekoliko hiljada Biblija, kako bi ih one sprečile da u budućnosti čine ratne zločine.

vp017-hronika-biblije-u-vojsci

Na taj način je ovom donacijom, zapravo eksplicitno prihvaćeno, kako od SPC, tako i od Ministarstva odbrane i od Vojske Srbije, da su pripadnici vojske činili zločine, te da moraju da se uče ljubavi i poštenju, da ih ne bi nadalje činili.

vp017-hronika-biblije-u-vojsci2

Malo je vojski u svetu koje bi pristale da ih neko smatra za zločinačke. O apsurdnosti učenja o ljubavi i moralu iz biblije, knjige koja je prepuna ubistava, silovanja, monstruoznosti i brutalnosti, bolje da ne započinjemo.

Izvor: Ateisti.com

04. novembar 2015.

Najistaknutiji i najodgovorniji član SPC, Miroslav Gavrilović, poznat kao „patrijarh Irinej”, primetio je u vezi sa Kosovom, da „ako sila to uzme, moramo učiniti sve da, milom ili silom, to vratimo.”

Dodao i da se „nada da nećemo biti u prilici da na taj način to branimo, već da će svest i savest onih koji odlučuju o našoj sudbini progovoriti na način kako treba da govori jedna probuđena i čista ljudska savest.”

Drugim rečima, Gavrilović otvoreno poziva na rat? Pritom, on sigurno neće ići da ratuje. Kosovo je teritorija gde država Srbija vise nema sudsku, zakonodavnu, ni izvršnu vlast. Nismo sigurni da gospodin Gavrilović ima savesti.

Izvor: Ateisti.com

08. novembar 2015.

U Srbiji je 2014. napravljeno tek devet novih bolnica i ostalih zgrada zdravstvene zaštite, dok je izgrađena čak 61 zgrada za obavljanje verskih i drugih obreda. Na jednu bolnicu, izgradi se sedam crkava. Dakle, ako je suditi po podacima Statističkog godišnjaka Republike Srbije, Srbi se radije obraćaju Bogu nego lekaru.

Ako se neko razboli, neće se lečiti u crkvi ili džamiji, nego u bolnici.

Izvor: Blic

10. novembar 2015.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se u Patrijaršijskom dvoru sa Miroslavom Gavrilovićem, sa kojim je razgovarao o odnosima gradske uprave i Pravoslavne crkve, kao i o realizaciji zajedničkih projekata.

U normalnim, sekularnim društvima, država i crkva nemaju zajedničke projekte.

Patrijarh Irinej i gradonačelnik razgovarali su o potrebama Srpske patrijaršije, a pre svega o izgradnji novih verskih objekata na teritoriji Beograda, kao i o rešavanju pravno-imovinskih pitanja za postojeće objekte, navodi se u saopštenju.

vp017-hronika-mali-iIrinej

U normalnim, sekularnim društvima, političar ne zadovoljava potrebe patrijaršije, nego građana.

Mali je istakao da je „uvek na raspolaganju Srpskoj pravoslavnoj crkvi“ i dodao da će „grad razmotriti moguće lokacije za izgradnju novih verskih objekata u Beogradu“.

Novi verski objekti nisu potrebni Srbiji, jer i postojeći su uglavnom prazni. Taj novac treba investirati u obdaništa škole i bolnice.

On je dodao da će uskoro početi radovi na zameni dotrajalih ploča oko najveće pravoslavne crkve na Balkanu, Hrama Svetog Save.

Te ploče su postavljene skoro. I skupo su plaćene. Sigurni smo da su plaćene najkvalitetnije ploče, a da je razlika novca između plaćene vrednosti i stvarne vrednosti završila u privatnim džepovima.

Izvor: Mondo

10. novembar 2015.

Miroslav Gavrilović, poznat pod nadimkom Irinej, dao je dve kontradiktorne izjave u roku od nekoliko dana. Prvo je izjavio da veronauka treba da bude obavezna. A zatim da bi veronauka trebalo da bude obavezna za sve učenike koji se za nju opredele.

Opredelite se, Gavriloviću. Šta zapravo želite?

Zatim je izjavio da “drugi predmeti i profesori predaju svoje predmete i niko se ne obraća na ono što predstavlja život”. “Zato sam predložio da veronauka bude obavezna za one koji se opredele za nju i da se, kao što je to u drugim slučajevima, i kod drugih država i naroda, najmanje dva časa veronauke sa etikom, uvede u škole”, rekao je patrijarh.

vp017-hronika-irinej2

Gospodine Gavriloviću, naravno da profesori predaju svoje predmete. Veronauka je izborni predmet, zato ne može da bude obavezna.

Izvor: Ateisti.com

10. novembar 2015.

Mediji iz Novog Pazara bliski sandžačkom muftiji Moameru Zukorliću, protive se koncertu Đorđa Balaševića u tekstu prepunom suludih tvrdnji i gramatičkih grešaka.

Balašević “truje omladinu”. Njegove pesme vređaju inteligenciju (koju inteligenciju?) i stvaraju duševni nemir.

U tekstu portala Sandžakpress piše da su Balaševićevu karijeru obeležili skandalozni tekstovi kojima je “žario srca komunista svog vremena ne bi li se dočepao vrha muzičke scene”.

vp017-hronika-zukorlic-muftija

Jedna od takvih pesama samoproglašenog “Panonskog mornara” jeste “Pesma o tetku”, među njegovim fanovima poznatija kao pesma o psovanju Boga, u kojoj se na najgnusniji način psuje i vređa Stvoritelj svetova – Bog Uzvišeni.

Svaki komentar je suvišan.

Izvor: SandžakPress.net

Autor: Vladimir Božanović

%d bloggers like this: