Broj 15 – Hronika

vp015-hronika-krst-u-valjevu

UMESTO U OBDANIŠTA, DOVEDITE DECU ISPOD VELELEPNOG KRSTA KOJI PRAVI HLADOVINU.

02.04.2015.

Još jedan grad u Srbiji dobio je krst. U Valjevu je podignut krst visok 13 metara i težak tonu i po.

Učinite da se i vaš grad istakne. Zašto da drugi gradovi i sela budu ispred vašeg? Izgradite što grandiozniji krst. Ukoliko to učinite, više vam neće biti potrebne bolnice, obdaništa i škole. Krst je rešenje koje je veoma praktično i funkcionalno. Umesto u bolnicu, dovedite bolesnike ispod džinovskog krsta da se molite za zdravlje. Umesto u obdaništa, dovedite decu ispod velelepnog krsta koji pravi hladovinu. Umesto u škole, dovedite učenike na sveto mesto da se napajaju duhovnošću.

Izvor: B92

vp015-hronika-blagodatni-oganj

03.04.2015.

Najčuveniji mađioničarski trik iz repertoara SPC, tzv. Blagodatni oganj iz Jerusalima stigao je u Beograd, praćen zvaničnom državno-crkvenom delegacijom, a Miroslav Gavrilović, alijas patrijarh Irinej, ponovo se istakao nesuvislim izjavama.

Po ko zna koji put, državni vrh Srbije pokazao je i dokazao da je sekularnost mrtvo slovo na papiru i da je najbitnije dodvoravati se slabo obrazovanoj populaciji (koja, nažalost, čini ubedljivu većinu biračkog tela u Srbiji). Jer, šta je nekoliko miliona dinara troškova na besmislenu priredbu, tačnije rečeno, samopromociju u kojoj su glavni akteri Nikolić, Selaković i pomenuti Gavrilović u odnosu na benefit sticanja armije glasača na idućim izborima?

Pobednici ove predstave su partijska i crkvena vrhuška, a gubitnici svi građani Srbije jer je trošak plaćen iz republičkog budžeta.

Izvor: Bezbožnik

vp015-hronika-modna-revija

04.04.2015.

Ministar Bratislav Gašić i Ministarstvo odbrane su u saradnji s Regionalnom privrednom komorom Kruševca inicirali organizovanje „humanitarne“ modne revije čiji prihodi idu za izgradnju crkve u sklopu vojne kasarne „Car Lazar“.

Osim kršenja principa sekularnosti, ovo je klasičan primer zloupotrebe službenog položaja. Na dopisu su Gašić i predsednik kruševačke komore Predrag Vukićević potpisani kao predstavnici institucija, a ne kao privatna lica. Pri tom, novac se direktno uplaćuje na račun Eparhije kruševačke. To znači da se opet po ko zna koji put favorizuje jedna verska zajednica na uštrb svih ostalih.

Ministar Gašić ne radi za građane Srbije, kao što bi trebalo, već za kler. Poput Superhika iz kultnog stripa, otima od siromašnih da bi davao bogatima.

Izvor: Bulevar B92

vp015-hronika-osvestavanje-piva

BIZARNA I BESMISLENA MODA „OSVEŠTAVANJA“ SVEGA I SVAČEGA, KOJA JE U SRBIJI U POSLEDNJIH 20 GODINA POPRIMILA MONSTRUOZNE RAZMERE, SADA JE, ČINI SE, KULMINIRALA “OBOŽENJEM” GAJBICA PIVA I DRUGIH ALKOHOLNIH PIĆA

02.05.2015.

Miroslav Perović je u okviru svoje nevladine organizacije poznatiji kao episkop kruševački David sa svojim pomoćnicima osveštao novi magacin u Kruševcu. Perović se potrudio da otera „đavole“ iz magacina pića i da svako piće približi Svevišnjem. Ovoj uzvišenoj liturgiji prisustvovao je ministar odbrane Bratisalav Gašić, što više nikoga ne čudi. Gašić je ljubitelj magičnih rituala, i još više izvođača-čarobnjaka, obučenih u crne ili pozlaćene odore.

Bizarna i besmislena moda „osveštavanja“ svega i svačega, koja je u Srbiji u poslednjih 20 godina poprimila monstruozne razmere, sada je, čini se, kulminirala “oboženjem” gajbica piva i drugih alkoholnih pića. Sledeće „osveštavanje“ će verovatno biti u kladionici, potom u kockarnici, a zatim u javnoj kući…

Izvor: Bulevar B92

vp015-hronika-patrijarh-irinej

14.05.2015.

Viši sud u Beogradu je rehabilitovao generala Dragoljuba – Dražu Mihailovića (u očiglednom političko-ideološkom procesu), uprkos činjenici da je bio kvisling i kolaboracionista. Mihaloviću su vraćena građanska prava koja su mu bila oduzeta, po rečima predsednika tročlanog sudskog veća, sudije Aleksandra Trešnjeva „u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine“.

Prestavnici najveće, najbogatije i budžetski najplaćenije nevladine organizacije u Srbiji, Srpske pravoslavne crkve (SPC), po pravilu su na tradicionalističkoj, antimodernoj i reakcionarnoj poziciji. To je svojim izjavama o rehabilitaciji potvrdio i glavokomandujući SPC Miroslav Gavrilović, poznatiji kao patrijarh Irinej.

Normalno da se Crkva zalaže da proces rehabilitacije Draže Mihailovića ide svojom tokom“, konstatovao je Gavrilović u navijačkom maniru, dodavši da bi želeo da epilog rehabilitacije Mihailovića bude ujedno i pomirenje srpskog naroda. Teško, Gavriloviću! Proces rehabilitacije i normalizacija kvislinštva poštenim ljudima ostavlja gorak ukus u ustima.

I verujem da će tako biti”, reče Gavrilović. Znamo da verujete u bajke, Gavriloviću. Zašto bi po ovom pitanju bilo drugačije?

Govoreći o značaju rehabilitacije Draže Mihailovića, patrijarh je naglasio:„Istina je spora, ali dostižna.“ Gavriloviću, otkad ste vi „božji ljudi“ zainteresovani za istinu?

Izvor: Kurir

vp015-hronika-sabor

18.05.2015.

Zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC u Beogradu radi podrške suspendovanim vladikama Georgiju i Filaretu doveli su vrh Srpske pravoslavne crkve u najtežu krizu u poslednjih nekoliko godina i podelu na dva tabora, koje neformalno predvode episkop bački Irinej (Mirko Bulović) i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Risto Radović). Jedna od tvrdnji koja se čula na Saboru jeste i da je smena vladike Filareta izvršena po nalogu Ambasade SAD u Beogradu. Deo članova najvišeg crkvenog tela otvoreno se suprotstavio širenju uticaja stranog faktora u SPC. On se neminovno dovodi u vezu s dnevnopolitičkim zbivanjima, ali i s dubljim bezbednosnim pitanjima, kakva su budućnost Kosova i Metohije, stanje na jugu Srbije ili u Raškoj oblasti.

Izgleda da vlastodršci unutar SPC smatraju da su oni toliko bitan faktor na svetskoj političkoj sceni da su strane sile i međunarodni moćnici počeli da se bave njima. Očito je i mentalni sklop prosečnog teoretičara zavere iz svetovnog prešao na duhovni nivo.

Izvor: Novosti

vp015-hronika-nikolic1

NIKOLIĆ NIJE VLADAR KAO NEMANJIĆI ILI OBRENOVIĆI, NEGO JE PREDSEDNIK KOJI JE TO POSTAO NA IZBORIMA

07.06.2015.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je osim crkve koju gradi na svom imanju u rodnoj Bajčetini, predvideo i izgradnju kripte u kojoj, po svoj prilici, želi da počiva kad ode na onaj svet.

Kako objašnjava verski analitičar Draško Ðenović, da bi neko sebi napravio kriptu, crkva mora biti izgrađena isključivo od njegovih para, a ne iz donacija, kakav je slučaj s predsednikom.

Prvo, Nikolić nije vladar kao Nemanjići ili Obrenovići, nego je predsednik koji je to postao na izborima. Mi smo sekularna država. Drugo, postavlja se pitanje odakle predsedniku toliki novac za crkvu. Ako se pogleda njegovo finansijsko stanje, on nema toliko para da sam svojim novcem izgradi crkvu, a to je jedini način da mu crkveni velikodostojnici dozvole da napravi i kriptu za sebe. Ali očigledno je sad sve moguće. Nijedan predsednik Srbije nije tako sahranjen, osim Slobodana Miloševića, koji mimo svih procedura počiva u dvorištu“, zaključuje Ðenović.

Izvor: Kurir

Autor: Vladimir Božanović

%d bloggers like this: