Broj 14 – Hronika

10.01.2015.

Komentarišući teroristički napad na redakciju časopisa „Šarli ebdo” u Parizu u kome je poginulo 12 ljudi, Muhamed Jusufspahić, poznatiji kao muftija srbijanski, rekao je da je „smutnja kao uzrok gora od ubistva kao posledice“ i konstatovao da su „uzroci zla gori od zlih posledica“. Jusufspahić navodi i da novinare satiričnog francuskog nedeljka „Šarl ebdo” nisu ubili „prijatelji muslimana niti prijatelji slobode izražaja”.
U svom prepoznatljivom maniru, Jusufspahić se bavi izvrtanjem reči i manipulisanjem, u cilju diskreditacije slobode govora, i ukazuje na to da je crtanje karikatura gore ili barem jednako loše kao i sam masakr. Time je sebe svrstao u kategoriju tzv. „ali kvazimoralista“. To je isto kao da je rekao: „Nije u redu ubiti, ALI…“
Nema „ALI“, gospodine Jusufspahiću!
Tačno je da karikaturiste nisu ubili prijatelji muslimana. Ubili su ih muslimanski ekstremisti, isti oni koji su neprijatelji slobode izražavanja. Zašto je to teško priznati, gospodine Jusufspahiću? Nije li ovo školski primer muslimanskog principa „takije”?
Izvor: Blic

10.01.2015.

Srpska pravoslavna crkva osudila je „gnusni“ teroristički napad u Parizu, ali i pozvala medije u Srbiji da ne prenose blasfemične karikature islamskog proroka Muhameda jer time „najgrublje vređaju verska osećanja“ sugrađana islamske vere.
Osudila je, ALI…
U saopštenju se navodi da neki mediji objavljujući takve kariktaure „nehotice ili iz elementarnog neznanja, što ih ne oslobađa odgovornosti, podstiču netrpeljivost, pa i otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima muslimanske vere, odnosno Islamske zajednice.“
Odgovorni su karikaturisti, a ne islamisti. Sjajna logika.
„Ruganje istorijskim ličnostima koje su formirale verski identitet stotina miliona naših savremenika nalazi se izvan granica zakonom zajemčenog slobodnog izražavanja i apsolutno je nedopustivo. Pozivamo poslenike naših medija da odmah prestanu sa ovakvim duhovnim nasiljem i da poštuju verska osećanja svih građana,“ navodi se u saopštenju.
Ako ih ima više stotina miliona, znači da su u pravu. Sloboda govora postoji, ali ponešto je izvan zajamčene slobode. Sjajna logika.
SPC je izrazila solidarnost „braći muslimanima“ i navela da vernici SPC, „čija verska osećanja su u pojedinim medijima na isti ili sličan svetogrdni način izložena ponižavajućim prikazima, ni na koji način ne odobravaju takvo shvatanje slobode stvaralaštva i prirode sekularnog društva“.
Ne vole se, ali kad im odgovara, brane jedni druge. Pozivaju se na sekularnost jedino kad im odgovara, a inače sekularnost narušavaju i zaobilaze koliko god mogu.
U zaključku SPC navodi da na provokacije takve vrste reaguje Hristovom molitvom: „Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine!“.
Molitva? Da, pomaže, kako da ne.
Izvor: Blic

20.01.2015.

Pokrajinski zaštitnik građana upozorio je na neprimereno ponašanje uprave JKP „Vodovod i kanalizacija“ koja je osveštala vodu iz gradskog vodovoda.
Ombudsman podseća da je Srbija Ustavom definisana kao svetovna država u kojoj su država i crkva odvojene, te da je ovakvo ponašanje JKP „Vodovod i kanalizacija“ u suprotnosti sa jednim od osnovnih načela Ustava.
– Neprimereno je da javno preduzeće, kao vršilac javnih ovlašćenja, obeležava verske praznike i time dovodi u pitanje ustavne principe – stoji u saopštenju ombudsmana.
Potez uprave ViK-a osudio je i LSV, koji je zatražio da se gradska vlast odredi prema skandalu sa osvećivanjem vode u gradskom vodovodu.
– Odakle pravo organizaciji Dinara – Drina – Dunav da tako nešto organizuje u sekularnoj državi i preduzeću čiji su vlasnici svi građani Novog Sada, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost? Eto još jednog dokaza o tome kako izgleda kada grad vode bahati, nesposobni i nestručni. Činjenica da je savetnik direktora ujedno i predsednik DDD pokazuje da je za tu organizaciju JKP „Vodovod i kanalizacija“ partijski plen i stranačko preduzeće. Kada o najvažnijem komunalnom preduzeću u Novom Sadu odlučuje neko ko je osumnjičen za kupovinu glasova i umešan u niz skandala i afera, sledeće što možemo očekivati je da nam osvećivanje vode bude obavezna stavka na računima – navodi LSV.
Zaštitnik građana i LSV su apsolutno u pravu. Nažalost, to je manjina, a većina partija i političara krši sekularnost.
Koalicija „Svi za Novi Sad“, čiji članovi stoje iza osveštavanja vode, navela je da je sve urađeno u skladu sa tradicijom.
Sa kojom tradicijom, gospodo? Tradicija je i lapot. I strndžanje.
– Koalicija „Svi za Novi Sad“ (NP DDD i SPO) pozdravlja obnovu slave JKP “Vodovod i kanalizacija” i čin osvećenja vode koju ovo preduzeće proizvodi, jer je to u skladu sa tradicijom i verom našeg naroda koje ne treba da se stidimo, nego, naprotiv, da se njome ponosimo.
Čega se pametan stidi…
U isto vreme, nemamo ništa protiv ni da Rimokatolička crkva uzme učešće u tome, ako želi.
A zašto samo rimokatolička? Postoji na desetine hiljada denominacija.
Našim sugrađanima koji su ateisti svakako ovaj čin ništa ni ne znači, pa ne vidimo razlog za hajku na pravoslavnog sveštenika koji je u ovom obredu učestvovao – stoji u saopštenju.
Ova koalicija je istovremeno predložila da LSV osvešta i svoje prostorije i da „istera đavola iz njih“.
Puno sreće sa isterivanjem đavola. Isterajte i džinove, patuljke i duhove…
Izvor: 021

09.02.2015.

Sveštenik SPC-a Velibor Džomić napustio je Crnu Goru, što mu je naloženo rešenjem Ministarstva unustrašnjih poslova (MUP) koje je tako odlučilo na osnovu procene Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) da Džomić „predstavlja opasnost po nacionalnu bezbednost“ zemlje.
Amfilohije je u reagovanju optužio crnogorsku vlast da „želi da uništi Srpsku crkvu“ u Crnoj Gori, a nadležne koji su odlučili da svešteniku SPC uskrate boravak u zemlji nazvao „bezbožnim Montenegrinima“.
„Ne može se protiv boga ratovati“, poručio je Amfilohije u reagovanju i izrazio nadu da će „progoniteljima crkve Hristove… svetosavske, gospod vratiti pamet da shvate da je crkva nepobediva“.
Pitanje za Ristu Radovića: Ako je crkva nepobediva, zašto Džomić nije ostao u Crnoj Gori, nego je uzmakao ispred „bezbožnih Montenegrina“?
Izvor: B92

09.02.2015.

Pokret Dveri zahteva od direktora knjaževačkih škola da ukinu pretplatu na časopis za decu „Mali Politikin Zabavnik“. Dveri zahtevaju i reagovanje države, posebno Ministarstva prosvete, jer dotični časopis „propagira demonizaciju i okultost deci“, s obzirom da se „u njemu nalaze zabrinjavajuće i nedopustive slike“, što „predstavlja opasan, antihrišćanski pokušaj da se izmanipuliše realnost i deca uvedu u okultne radnje i agresivno ponašanje“, ističu Dveri u saopštenju za javnost.
Smatramo da bi adekvatna reakcija države bila ukidanje Dveri, jer propagira umišljene i izmaštane, a u realnosti nepostojeće pojave kao što su demonizacija i okultnost. Dakle, neko ko ne zna šta je realnost, plaši se da neko drugi realnošću manipuliše.
Izvor: knjazevacinfo.rs

Autor: Vladimir Božanović

%d bloggers like this: