Broj 13 – Hronika

21. novembar 2014.

Univerzitet u Beogradu je 14. novembra 2014. godine uručio počasni doktorat čelniku tzv. „Ruske pravoslavne crkve” (RPC), Vladimiru Mihajloviču Gunđajevu, u okviru svoje NVO poznatog i kao „Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril”. Ovo najviše priznanje najvećeg i najstarijeg univerziteta u Srbiji, dobio je na predlog Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta (PBF) u Beogradu, kvazinaučne i paraobrazovne ustanove, nasilno i protivno Ustavu Republike Srbije prikačene za Univerzitet. U obrazloženju dodele ovog visokog priznanja od strane Rektorata Univerziteta, istaknuto je da je gospodin Gunđajev počasni doktorat dobio „za ukupno životno delo i podvig” i „naučno-bogoslovske zasluge”.

Nažalost, šira akademska zajednica i sam rektor, prof. dr Vladimir Bumbaširević, nisu sa gnušanjem odbacili predlog PBF-a koji sramoti Univerzitet, kao i plejadu počasnih doktora, koji su zaista iza sebe imali zavidno životno delo i naučne zasluge. Nemoguće je svakome ko i malo drži do integriteta akademske zajednice, da prihvati da se u isti rang stave Pavle Savić, Ivo Andrić i Hiroši Hokama sa jedne, i gospodin Gunđajev sa druge strane.

http://ateisti.com/pocasni-oksimoron/comment-page-1/#comment-5976

vp013-hronika

24. novembar 2014.

Klinika u kojoj će biti rađene složene operacije na srcu i krvnim sudovima, kao i transplantacije, otvorena je u Kliničkom centru u Nišu. I to je svakako lepa vest. Ostaje nedoumica zašto se i kojim povodom na fotografijama sa otvaranja klinike pojavljuje sveštenik SPC.

http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Otvorena-Klinika-za-kardiohirurgiju-u-Nisu.sr.html

24. novembar 2014.

U kazneno-popravnom zavodu u Nišu osveštana je obnovljena crkva Svetog kralja Stefana Dečanskog na čijoj su rekonstrukciji i oslikavanju radili zatvorenici. Gospodo zatvorenici, hrišćanstvo je kao stvoreno za vas. Nije bitno šta ste radili do juče, ako ste se pokajali danas.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=11&dd=24&nav_category=12&nav_id=927657

12. decembar 2014.

Miroslav Ćosović, pisac knjige „Bizarni sveci srpske crkve“ našao se na udaru crkvenih velikodostojnika i žute štampe u Srbiji zbog delova u knizi gde autor „kaže za Stefana Nemanju da je “genocidan”, “krvoločan i svirep”, za Svetoga Savu da je “organizator političkih ubistava”, za Svetog kralja Milutina da je “pedofil, svirepi otac i sladostrasnik”, za Svetog Stefana Dečanskog da je “kasapin”, za Svetog Uroša da je “ludi”, za Svetog Despota Stefana Lazarevića da je “hrišćanoubica i nogosek”… U odbranu „časti“ kontraverznih svetaca stao je podgorički paroh Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske. Džomić tvrdi da je Ćosović ovim delom „imao cilj da se na više nego primitivan način predstavi crnogorskoj javnosti“, dodavši da je Ćosović „koristio citate istaknutih naučnika, koje je izvlačio iz konteksta i davao im suprotno značenje“. Tako ispada da je Ćosović sve izmislio, a ne koristio srpske istorijske i druge izvore. Dakle, po Džomiću nije poželjno pisati istinu o „svecima“ SPC.

http://www.e-novine.com/stav/113680-Zabranjeno-pisanje-istine-svecima-SPC.html

07. januar 2015.

Navodeći da građanima „Želi da u Boga veruju kao što veruju u sebe, jer ako ne veruju u sebe, ni Bog im ne može pomoći, a ako ne veruju u Boga, ni sebi ne mogu pomoći”, gospodin Nikolić je građane sveo na bezumne marionete imaginarnog božanstva, koje su bespomoćne da same za sebe učine bilo šta.

Predsednik (na papiru) sekularne Republike Srbije Tomislav Nikolić nastavlja sa nedostojnim omalovažavanjem svih građana koji nisu vernici te dominantne verske zajednice, a naročito onih koji ne pripadaju nijednoj.

Nikolić je još jednom prekršio član 11. Ustava Republike Srbije i dodatno uvredio sve one koji nisu vernici.

http://ateisti.com/sat-koji-kasni/

08. januar 2015.

Citatom iz Kurana „Uzroci su gori od posledica” muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić prokomentarisao je teroristički napad u Parizu na redakciju „Šarli ebdo” u kome je poginulo 12 ljudi. Postavivši retoričko pitanje „Zar uzroci zla nisu gori od zlih posledica, koje će nadalje biti uzroci još gorim posledicama?“, Jusufspahić želi da kaže da je veći zločin crtati karikature, nego ubiti 12 ljudi.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/524985/Muftija-Jusufspahic-o-napadu-u-Parizu-Uzroci-su-gori-od-posledica

Autor: Vladimir Božanović

%d bloggers like this: