Broj 12 – Hronika

23. septembar 2014.

„Imate pravo da paradirate, ali samo o svom trošku i trošku svojih nalogodavaca, ma kako se oni zvali, kako za paradu, tako i za obezbeđenje, no ne o trošku Srbije – bombardovane, razorene, moralno i ekonomski osakaćene, osiromašene, poplavljene, na stub srama prikovane“, navodi se u saopštenju SPC, koje je potpisao Miroslav Gavrilović – patrijarh Irinej.
SPC je plaćena od strane svih građana Srbije, neustavnom budžetskom otimačinom. Ko je Gavrilović da bilo koga poziva da nešto plaća iz svog džepa, kada on koristi samo tuđe džepove za bogaćenje svoje organizacije? LGBT osobe plaćaju porez, SPC ga ne plaća.
„Ovih dana se ponovo nasilno nameće besprizorna gej parada Beogradu i Srbiji.“
Gej parada se ne nameće nikome.
„Država treba da u trenutnoj nemaštini troši milione za obezbeđenje „šačice sugrađana“ – kaže Gavrilović.
Nazivanje građana Srbije homoseksualne prirode minornom grupom, te postavljanje pitanja zašto bi policija tu grupu štitila, ukazuje da Gavrilović evidentno smatra da svi građani Srbije nisu ravnopravni i da policija ne treba jednako da ih štiti.
„Prethodne parade su izazvale otpor ogromne većine građana, nemire i izazivanje agresivnosti, buđenje rušilaštva i destruktivnosti kod nekih slojeva društva, posebno mlađih…“
Pozivanje na „otpor većine“ je logička greška argument iz većine. Stav većine ne znači da je ta ista većina u pravu. Agreivni stav SPC zapravo je pravi problem, a ne to što neko drugi (LGBT populacija) želi da iskoristi svoja Ustavna, zakonska i ljudska prava.
SPC je upitala organizatore i učesnike parade da li se zaštita njihovih privatnih prava sme i može ostvarivati „ponižavanjem i gaženjem moralnih osećanja ogromne većine čovečanstva“.
Pozivanje na „moralna osećanja većine“ je potpuno besmisleno. Moralna osećanja su potpuno apstraktan pojam, dok su ljudska prava nešto što podleže apsolutnom pravu na zaštitu.
SPC učesnike skupa pita i „zar ste toliko zaslepljeni svojom pohotom i egoizmom“ da vam ne smeta stavljanje celog državnog aparata u svoju službu i velike neosnovane troškove organizacije parade.
Spominjanje nekakvog „uzurpiranja državnog aparata“ za potrebe „Prajda“ je besmisleno od nekoga ko sistematski neosnovano i protivustavno uzurpira taj isti aparat za svoje manifestacije.
Ako je gej seksualno opredeljenje opravdano i treba ga propagirati, na osnovu čega to isto ne važi i za pedofiliju, masovno raširenoj u zapadnom svetu, incest…
Izjednačavanje homoseksualnosti sa pedofilijom, incestom i sličnim patologijama, zapravo ukazuje na nepopravljivo neznanje Gavrilovića.
SPC pita organizatore da li paradom pokušavaju da nametnu svoj stil življenja drugima „naročito neiskvarenoj deci i neiskusnoj omladini“.
„Stil života“ gej osoba je isti kao i kod strejt osoba – rade, jedu, spavaju, zaljubljuju se, vole, plaćaju poreze, putuju, kupuju odeću i obuću, namirnice i sve ostalo.

29.oktobar 2014.

Doktorski rаd episkopа zаhumsko-hercegovаčkog i primorskog Grigorijа privukаo je mnogo visoko sveštenstvo, ali i Dejаnа Bodirogu, Duletа Sаvićа i Milorada Dodikа. Tema je bila „Relаcionа ontologijа Jovаnа Zizjulаsа“.
„Porukа koju smo mogli dа čujemo ovde, dа uče i oni koji znаju“, ističe predsednik Republike Srpske Milorаd Dodik.
„Uživаo sam u ovаko odаbrаnom društvu, među ovаko velikim i učenim ljudimа“, kаže Dejаn Bodirogа.
Eto još jedne kontradikcije, tako uobičajene za verski dogmatizam. Ako neko već zna, šta onda uči? Ako neko zna, ne treba mu vera. Ako uči, onda ne zna, a ako pojmove učenja, znanja i vere stavlja u jednu logičku celinu, onda je jasno da su bar dva od ovih pojmova suvišna.

16.novembar 2014.

Crkveno venčаnje, pred predstаvnikom verske zаjednice, predviđeno je Prednаcrtom Grаđаnskog zаkonikа kаo punovаžno i izjednаčeno sа grаđаnskim sklаpаnjem brаkа pred mаtičаrem. Zа tu novinu je, međutim, potrebnа i izmenа Ustаvа, koji sаdа izričito predviđа dа se brаk može zаključiti sаmo pred nаdležnim držаvnim orgаnom.
Pretpostavljamo da će sledećim Prednаcrtom Grаđаnskog zаkonikа biti izričito predviđeno dа se brаk može zаključiti sаmo pred predstаvnikom verske zаjednice.

vp012-hronika

%d bloggers like this: