Bog praznina

http://www.michaelshermer.com/2013/07/gods-of-the-gaps/

Argumenti o natprirodnom delovanju, vanzemaljskom ili nekom drugom, nastaju iz neznanja.

Prema popularnoj seriji „Drevni vanzemaljci“ (Ancient Aliens), na kanalu H2 (koji je sestrinski kanal Historija), vanzemaljska inteligencija je posetila Zemlju u dalekoj prošlosti, što pokazuju mnoge arheološke iskopine. Međutim, naučna objašnjenja arheologa ne zadovoljavaju entuzijaste za vanzemaljce. Ova serija je najnovije delo u žanru koji je 1968. godinezapočeoErih fon Denkien, čija je knjiga „Kočije bogova?“postala međunarodni bestseler. Ova knjiga dala je nekoliko nastavaka, uključujući i knjige „Bogovi iz svemira“ (Gods from Outer Space), „Bogovi su bili astronauti“ (The Gods Were Astronauts), a kao šlag na tortu za Sudnji dan, tačno na vreme za 21.decembar 2012, objavljene su knjige „Sumrak bogova: majanski kalendar“ (Twilight of the Gods: The Mayan Calendar) i „Povratak vanzemaljaca (onih koji nisu uspeli da se materijalizuju)“[1].

Teorija o drevnim vanzemaljcima se zasniva na logičkoj grešci poznatoj kao „argumentum ad ignorantiam“ iliti „argument iz neznanja“. Ovo nelogično zaključivanje teče ovako: ako ne postoji zadovoljavajuće ovozemaljsko objašnjenje za, recimo, Naska linije u Peruu, statue Uskršnjeg ostrva ili egipatske piramide, onda teorija da su gorepomenute izgradili vanzemaljci mora biti tačna.

Dok zagovornici teorije o drevnim vanzemaljcima pretpostavljaju da su IT-jevi koristili „akustičnu levitaciju kamena“za izgradnju piramida na primer, arheolozi su otkrili slike koje prikazuju kako hiljade egipatskih radnika koriste drvena nosila za prenošenje kamenja od kamenoloma do piramida, a potom ih polako podižu u nagibgradeći sve veću piramidu. U ruinama oko Velike piramide u Gizi pronađene su bakarne bušilice, dleta, testerei šila, a kamenolomi su puni nedovršenih blokova i polomljenih alata koji pokazuju kako su Egipćani obrađivali kamen. Bilo kakvi artefakti, napredniji od onih za koje se zna da su korišćeni u trećem milenijumu pre nove ere, primetno su odsutni iz arheoloških izveštaja.

Još jedan navodni artefakt vanzemaljaca jeste i simbol pronađen u egipatskom hramu u Denderi, koji blago podseća na modernu sijalicu, sa izobličenih vlaknom unutra i svećicom na dnu. Umesto da pitaju arheologe, koji bi im objasnili da ovaj simbol oslikava mit o nastanku sveta (ta „svećica“ je, zapravo, lotosov cvet koji simbolizuje razvitak život iz prvobitnih voda, a „vlakno“ predstavlja zmiju), zaluđenici za drevne vanzemaljce spekulišu da su bogovi dali Egipćanima moć električne energije. Ako postavimo pitanje: „Ako je ovo tačno, šta bi još moglo biti tačno?“, moramo se vratiti na činjenicu da nikakve električne žice, staklene sijalice, metalni filamenti, niti stanice električne energije nikada nisu iskopane.

Na poklopcu sarkofaga majanskog kralja Pakala u Meksiku nalazi se slika koja podseća na raketu. Đorđo Tsukalos, producent konsultant „Drevnih vanzemaljaca“, tvrdi da ova slika predstavlja vladara u svemirskom brodu: „On je pod istim uglom kao i moderni astronauti pred poletanje. Upravlja nekim kontrolama. Ima neku vrstu aparata za disanje ili neku vrstu teleskopa ispred sebe. Stopala su mu na nekakvim pedalama. I tu je i nešto što liči na izduvnu cev – u plamenu.“ Međutim, prema arheolozima koji se bave Majama, ova slika predstavlja kralja Pakala kako sedi na vrhu čudovišnog sunca i spušta se u podzemni svet (u kojem noću nema sunca) kroz „drvo sveta“ – klasični mitološki simbol, u kojem se grane pružaju do nebesa, a korenje doseže duboko do podzemnog sveta.

Argumenti neznanja „Drevnih vanzemaljaca“ podsećaju na argument „Bog praznina“inteligentnog dizajna: tamo gde je praznina u naučnom saznanju, postoji dokaz o božanskom dizajnu. Tako, drevni vanzemaljci služe kao bogovi s malim „b“ arheoloških praznina, sa istim nedostacima kao i bogovi evolucionih praznina. Ali, praznine su već popunjene ili će uskoro biti, a kuda će onda vaša teorija? U nauci, da bi se nova teorija usvojila, nije dovoljno samo identifikovati prazninepostojeće teorije (negativni dokaz). Zagovornici nove teorije moraju pružiti pozitivne dokaze u korist svoje teorije. A, kao što skeptici vole da kažu, pre nego što kažes da je nešto van ovog sveta, prvo se uveri da nije na ovom svetu.

Zanimljivo, u narednim izdanjima knjige „Kočije bogova?“, znak pitanja je dodat krišom, a na prvu stranicu je dodato upozorenje: „Ovo je delo fikcije. Imena, likovi, mesta i događaji su ili predmet autorove mašte ili su upotrebljeni u svrhefikcije.“ Praznina popunjena.

Autor: Majkl Šermer (Michael Shermer)

[1]Originalni naslov knjige je „Return of the Extraterrestrials (the ones who faild to materialize)“.

%d bloggers like this: