Argument iz greške

Iz knjige „50 logičkih grešaka koje treba da znate“, Predraga Stojadinovića

Zaključak da je tvrdnja neistinita zato što argument nije validan
Latinski naziv: argumentum ad logicam[1]

vpSpec005-argument-iz-greške

Treba imati na umu da je sasvim razumno odbaciti neku tvrdnju za koju ne postoji nijedan adekvatan dokaz.

Argument iz greške je logička greška koja nastaje kada se tvrdi da je nečiji stav obavezno neistinit zbog toga što je argument koji je korišćen da se taj stav odbrani bio pogrešan.

Kao i sve drugo, i logičke greške mogu biti pogrešno shvaćene i korišćene, pa čak mogu postati i izvor pogrešnog rezonovanja. Kada je neki argument pogrešan, to znači da ne postoji logička veza između premise i zaključka. Ali to ne govori ništa o samom zaključku i njegovoj istinitosti.

Činjenica da neko nije uspeo da odbrani svoju tvrdnju nije ujedno i dokaz da je ta tvrdnja automatski pogrešna. Možda postoje drugi validni argumenti koji tu tvrdnju podržavaju, ali su toj osobi nepoznati. Zato nije opravdano tvrditi da je zaključak neistinit samo zato što je argument pogrešan.

Vrlo je lako smisliti pogrešan argument za bilo koju tvrdnju, bez obzira na to da li je ta tvrdnja istinita ili nije. Ono što jeste često teško je naći ubedljiv argument za neku tvrdnju, čak i kada je ona istinita.

Treba imati na umu da je sasvim razumno odbaciti neku tvrdnju za koju ne postoji nijedan adekvatan dokaz. Ako možete da pokažete da su svi ponuđeni argumenti za određenu tvrdnju pogrešni, onda nećete napraviti logičku grešku argument iz greške ako tu tvrdnju odbijete, jer je teret dokazivanja upravo na braniocima te tvrdnje. Ali, ako dodatno zaključite da je suprotna tvrdnja zbog toga tačna, onda ste napravili logičku grešku.

Ovo je greška zbog toga što se prebrzo izvlači zaključak da sigurno ne postoje neki drugi argumenti za tu tvrdnju koji jesu validni i to samo zato što je neko uspeo da iznese jedan ili više pogrešnih argumenata za tu tvrdnju.

Primeri:

Prepoznavši da je Tijana napravila logičku grešku dok je objašnjavala da bi trebalo da jedemo zdravu hranu zato što je to popularno, Stevan odlučuje da svakog dana jede po nekoliko duplih čizburgera sa slaninom.
Iako je sasvim tačno da ništa ne treba raditi samo zato što je popularno, to ne znači da nije tačno da treba jesti zdravu umesto brze hrane.

Nevena: Sve mačke su životinje. Mika je životinja. Dakle, Mika je mačka.
Stevan: To je logička greška i zaključak je pogrešan. Dakle, Mika nije mačka.

Iako je Nevena zaista napravila logičku grešku, to nikako ne znači da Mika ne može zaista da bude mačka.

Autor: Predrag Stojadinović

[1] Argumentum ad logicam na latinskom znači argument iz logike.

%d bloggers like this: