Broj 11 – Uvodna reč: Ateizam ne treba da zameni religiju

http://nyti.ms/XVrKn8

Ateizam ne može i ne treba da zameni religiju. Religija treba da ode i ništa ne treba da je zameni. Ateizam nije religija, već odsustvo religije. I to je sjajna stvar.

vp011-penn-jillette

Religija nije moral. Teisti me pitaju: „Ako nema boga, šta bi me sprečilo da silujem i ubijem koga god hoću?“ Uvek im odgovorim: „Ja sam silovao i ubio svakoga koga sam želeo… i taj broj silovanih i ubijenih je nula.“ Ponašati se moralno zbog nade da ćemo biti nagrađeni ili zbog straha da ćemo biti kažnjeni, nije moralnost. Moral nije kada nekoga podmićujete ili kada mu pretite. To je religija. Ljudi imaju morala, religija nam nije potrebna.

Religija je vera. I to znači da za veru nije potreban dokaz. Verovanje bez dokaza se ne može podeliti sa drugima. Vera je osećanje, kao što je i ljubav osećanje. Ali ljubav ne postavlja nikakve univerzalne tvrdnje. Ljubav je čista. Ljubavnici iznose svoja osećanja i nemaju potrebu ni za šta drugo. Vera tvrdi da deli znanje o svetu. Ali bez dokaza ništa se ne može podeliti. Osećati ljubav je divno. A osećati da je zemlja stara 6.000 godina je glupo.

Religija je u mnogim slučajevima tribalizam – ponos nekoga ko se rodio u određenoj grupi koja veruje da je „Bog“ na njihovoj strani. Tribalizam ne moramo zameniti ni sa čim drugim nego sa ljubavlju prema celom čovečanstvu. Hajde da to učinimo. Hoćemo li?

Religija takođe podrazumeva zajedništvo, radost, saosećanje, ljubaznost i sjajnu muziku, a oni se mogu zameniti … zajedništvom, radošću, saosjećanjem, ljubaznošću i sjajnom muzikom.

Ateizam je odsustvo religije. Nije nam potreban ateizam. Samo moramo da se otarasimo religije.

Autor: Pen Džilet (Penn Jillette)

%d bloggers like this: