Broj 11 – Hronika

12.06.2014.

U zgradi Vojnomedicinske akademije u Beogradu, koja bi trebalo da je stručna ustanova obrazovnog i naučno-istraživačkog karaktera, glavokomandujući Srpske pravoslavne crkve Miroslav Gavrilović izveo je vudu seansu, takozvanu “svetu arhijerejsku liturgiju”. Time je po ko zna koji put pregažen Ustav sekularne države Republike Srbije, po kome je Srbija “svetovna država u kojoj su crkve i verske zajednice odvojene od države”.

28. 07. 2014.

U izveštaju Stejt departmenta o verskim slobodama u svetu za 2013. godinu pominje se i Srbija. Konstatuje se da sedam “tradicionalnih” verskih zajednica ima specijalan zakonski tretman. Ocenjeno je i da Srpska pravoslavna crkva ima povlašćen položaj, da vlada i dalje odbija zahteve za registraciju “netradicionalnih” verskih zajednica. Reakcija policije na vandalizam i druge oblike društvene netolerancije prema manjinskim verskim grupama retko rezultira hapšenjem ili podizanjem optužnica.

Pretpostavljamo da niko nije iznenađen.

03.08.2014.

Nebrojeno puta se ispostavilo da je po civilizaciju najpogubnija kombinacija verskog fanatizma i militarizma. Kada devojčice i dečaci nose maskirne uniforme, pucaju iz replika “kalašnjikova”, rade sklekove, žive u vojničkim uslovima u prirodi, pešače po deset kilometara i spavaju u pećini, definitivno se radi o religijskom “ispiranju mozga” Osnivači tzv. Svetolazarevog pravoslavnog omladinskog kampa (SPOK) u bespuću Kučajskih planina su iz organizacije “Srpska istinski pravoslavna crkva” (SIPC). Rivalitet između pravoslavnih sekti čije učenje je “ispravnije”, a čiji bog “istinitiji” je tragičan po budućnost Srbije. Jer upravo su deca budućnost.

10.08.2014.

Jedan od najpoznatijih zilota, mističara i kvazifilozofa tzv. “otac” Joil Bulatović iz manastira Ćirilovac, ovoga puta je napravio neuporedivo veću štetu nego što redovno čini svojim neobrazovanim, retrogradnim i zatucanim stavovima koje iznosi u video-klipovima koje širi internetom. Dotični je zabranio porodici preminulog muškarca da donira srce teško bolesnoj majci troje dece. Porodica preminulog napravila je katasrofalnu grešku, jer je, u svojoj neukosti, odlučila je da prvo konsultuje ovog “duhovnika”. Ispostavilo se da je “duhovnik” osoba koja ne zna pravo značenje reči humanost.

14.08.2014.

Iz budžeta Republike Srbije svake godine izdvaja se više milijardi dinara za finansiranje projekata nevladinih organizacija na osnovu budžetske linije 481 – dotacije nevladinim organizacijama. Međutim, najveći deo tog novca ne odlazi na račune organizacija civilnog društva, kako se možda čini na prvi pogled, već na račune sportskih klubova, verskih zajednica i političkih stranaka.

Koliko dobijaju crkve?

  • Unapređenje verske kulture, verskih sloboda i tolerancije – 52.000.000 dinara
  • Zaštita verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta – 155.000.000 dinara
  • Podrška srednjem teološkom obrazovanju – 122.000.000 dinara
  • Podrška visokom teološkom obrazovanju – 58.000.000 dinara
  • Pomoć za gradnju i obnovu verskih objekata – 175.000.000 dinara
  • Pomoć sveštenstvu i monaštvu na KiM – 62.000.000 dinara
  • Pomoć sveštenicima, monasima i verskim službenicima – 45.000.000 dinara
  • Uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje za sveštenike i verske službenike – 102.500.000 dinara
  • Manastir Hilandar – 70.000.000 dinara

15.08.2014.

U Čačku u neposrednoj blizini OŠ ’’Dr Dragiša Mišović’’ gradiće se nova crkva. Sveštenik Miodrag Milidrag, smatra da je posebno važno što će crkva biti u blizini osnovne škole. To je amanet koji je ostavio Gojko Stojčević, alijas patrijarh Pavle, koji je svojevremeno izjavio: “Koliko osnovnih škola, toliko i hramova. Uvek su crkve i škole negde bile u blizini, one su delovale prosvetno i izgrađivale moral srpskog naroda”.

27.08.2014.

Univerzitet u Beogradu deli počasne doktorate. Logično, pomislimo da se počasni doktorati dodeljuju naučnicima. Ali u medijima možemo pročitati:

Univerzitet u Beogradu (UB) dodelio je titulu počasnog doktora nauka patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu, rečeno je danas na sednici Senata tog univerziteta.”

Shvatamo da se počasni doktorat dodeljuje nekom ko nikakve veze sa naukom nema. Čitamo dalje: “Takođe, počasni doktori UB postali su i prof. dr Verner Zauer sa Univerziteta u Gracu, prof. Felipe Kasanuevo, svetski poznati endokrinolog iz Španije i prof. dr Tecuja Sato iz Japana.” Dobro je, počasni doktorati se dodeljuju i naučnicima. Ali, nažalost, iz ovakve vesti može se zaključiti da se u ovoj zemlji očigledno poštuju nenaučnici. Naučnici i nauka su manje bitni.

%d bloggers like this: