Broj 10 – Hronika

12. mart 2014.

Ispod Hrama Svetog Save, na 1.800 kvadrata, dovršava se izgradnja crkve vizantijskog stila i isto tako impozantne kripte u kojoj će se sahranjivati patrijarsi. Podsećamo da je su upravo radovi na kripti najskuplji deo hrama (iako su na njega, tokom 70 godina od postavljanja kamena temeljca, spiskani milioni eura, od kojih je, dobar deo otet od gradjana Srbije, kroz razne namete). Takodje, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je i predsednik Glavnog odbora Društva za podizanje hrama.

15. mart 2014.

Direktor najprofitnije srpske firme, koja je ujedno i oslobođena plaćanja poreza, moći će da se preseli u svoju vilu na Dedinju, kako i dolikuje uspešnom biznismenu.

010hronika1

Adaptacija ove vile koštala je 800.000 eura, a najveći deo je dobijen od vlade Republike Srpske, dok je na poklon SPC-u, projekat za adaptaciju i rekonstrukciju, vredan dva miliona dinara, radio Saobraćajni institut CIP.

Sigurni smo da je ova rekonstrukcija vile odličan potez, jer će tako patrijarh, u miru svoje vile, moći efektivnije da se moli za decu za čije lečenje nema para i samim tim im neizmerno pomogne.

06. april 2014.

Poznata nadrilekarka i šarlatanka Slađana Velkov, promoterka antivakcinacije i sangejzinga, gostovala je u emisiji „Žene“ na televiziji Prva. Republička radiodifuzna agencija (RRA) na čijem čelu je Prvoslav Perić, zaposlen u SPC kao vikarni episkop jegarski, tim povodom se nije oglasila. Očigledno da je u Srbiji dozvoljeno iznositi nenaučne i nepotkrepljene kvazinaučne pretpostavke (i to na televiziji sa nacionalnom frekvencijom) koje direktno štete zdravlju i opstanku budućih generacija.

15. maj 2014.

Mirko Bulović, u crkvenim krugovima poznatiji kao episkop bački Irinej pozvao je vernike da se pridruže molebanu za prestanak kiše. Zanimljivo je da je moleban organizovan nakon što je Hidrometeorološki zavod Srbije obavestio javnost o skorom prestanku padavina.

Bulovićev nadređeni sa identičnim nadimkom Irinej, Miroslav Gavrilović, ponovo se osvrnuo na neoženjene muškarce koji se druže samo sa muškarcima (sličnost je sasvim slučajna) i izjavio: „Žalim te ljude koji pripadaju takozvanoj gej populaciji. To je poremećaj ili devijacija ljudske prirode. Mogu da ih razumem, kao i taj njihov problem, ali ne mogu da ih razumem što taj problem nameću nama i što to javno pokazuju“. Izjavio je i da je “gej parada vrh ledenog nemoralnog brega, skup svih mana i poroka“. Po Gavrilovićevom mišljenju, biti homoseksualac na gej paradi je nemoralno, ali biti homoseksualac pod okriljem SPC nije, jer nije osudio ni jedan slučaj homoseksualnog ponašanja visokih zvaničnika svoje organizacije (Tomislav Gačić Pahomije, Jovan Mišić Ilarion, Ljubomir Kačavenda Vasilije).

18. maj 2014.

010hronika2

Risto Radović, poznatiji po crkvenom nadimku Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, na molitvi za prestanak kiše (!?) izjavio je da nas Gospod poziva na pokajanje i ističe da je nepogoda koja je zadesila čitavu Evropu opomena zbog slavljenja ovogodišnje evrovizijske pobednice Končite Vurst, za koju smatra da se afirmiše kao Isus i da su poplave koje su pogodile zemlju zapravo znak da nas Gospod voli i da nas iskušava kako bismo se vratili na pravi put. Apelujemo na estradne ličnosti da se ne afirmišu kao Isus, a gospodi poručujemo da nas ubuduće manje vole.

22. maj 2014.

Još jedna apsurdna epizoda sa srpskim pravosuđem: vladika vranjski Tomislav Gačić (alijas Pahomije) svojevremeno je seksualno zlostavljao dečake između 1999. i 2002. godine, a za to delo nikad nije osuđen. Više od deceniju kasnije, Vrhovni sud Srbije donosi odluku o nadoknadi štete četvorici dečaka u iznosu od po milion dinara. Gačić nije osuđen, što bi trebalo da znači da nije kriv, a mladićima je isplaćena odšteta, što bi opet trebalo da znači da Gačić jeste kriv.

%d bloggers like this: