Šta ima novo u nauci

Najnovije vesti, zanimlivosti i preporuke iz sveta nauke

vp9robomazga

Kompanija Boston Dynamics prikazuje unapređenu verziju svog vojnog robota BigDog, uređaja veličine prosečne mazge, sposobnog da savlada teško pristupačne terene i opremljenog robotskom rukom, dovoljno snažnom da podigne i odbaci betonski građevinski blok.

vp9pipeta

Američki naučnici obavestili javnost da su u Dečijoj bolnici u Atlanti izlečili dete zaraženo HIV-om tako što su ga podvrgli seriji antiretrovirusnih lekova u ranoj fazi života, praktično odmah nakon rođenja i tokom narednih 18 meseci. Dete ni godinu dana nakon okončanja tretmana, bez ponavljanja terapije, sa svojih dve i po godine nije pokazivalo znake zaraženosti HIV-om. Naučnici obznanili da su uspeli da direktno izmere polarizaciju svetlosti, prevazilazeći aspekte principa neodređenosti. Takođe, istog dana je DARPA započela razvoj flote malih plovila sposobnih za lansiranje i prihvat borbenih dronova, čime bi korišćenje velikih i skupih nosača aviona postalo nepotrebno.

vp9grafikon

vp9mozaik

Američki HCP – Human Connectome Project objavio do tada najdetaljnije skenirane snimke ljudskog mozga, što je neuronaučnicima omogućilo da mnogo preciznije proučavaju složenosti strukture mozga, i u isto vreme otkriju uzroke nervnih poremećaja.

vp9zbunovi

Naučnici sa Univerziteta Arizona, nakon proučavanja DNK March, savremenog Afro-amerikanca, procenili da je Y-hromozomski Adam, najmlađi zajednički predak savremenih ljudi, živeo mnogo ranije nego što se do tada mislilo, odnosno pre bezmalo 338 000 godina. Takođe, kineski i izraelski naučnici su razvili test nalik na standardni alkotest sa duvanjem u senzor, koji može brzo i lako da dijagnostikuje rak stomaka, analizirajući izdahnute hemikalije i eliminišući potrebu za intruzivnom, skupom i neprijatnom endoskopijom. Nakon osmogišnjeg trajanja projekta, tokom kog je korišćena i sasvim nova tehnika kloniranja, japanski istraživači iz RIKEN centra za razvojnu biologiju iz Kobea, stvorili su 25 generacija (581 primerak) potpuno zdravih kloniranih miševa sa uobičajenom dužinom životnog veka, čime je pokazano da klonovi ne moraju nužno imati kraći životni vek od prirodno rođenih životinja. Takođe, međunarodni projekat, poznat po nazivu Bedmap2, analizirao je podatke sakupljene tokom 50 godina, da bi odredio zapreminu antarktičkog leda, nakon čega je proračunata vrednost od 26’500’000 kubnih kilometara, što bi podiglo nivo svetskih mora za 58 metara, u slučaju topljenja. Naučnici sa Univerziteta Oregon su rekonstruisali globalni temperaturni rekord, posmatrano od završetka poslednjeg ledenog doba. Prema tim podacima, sakupljenim sa 73 lokacije širom sveta, vidi se jasan i izuzetno brz trend otopljavanja u XX i ranom XXI stoleću. Po prvi put u istoriji medicine, istraživači su uspeli da zamene 75 procenata oštećene lobanje pacijenta implantom izrađenim preciznom 3D štampom pomoću polimerske smese.

vp9misevi

U budućnosti, oštećene kosti će se rutinski menjati tako izrađenim implantima. Testovi obavljeni na miševima daju neoboriv dokaz da resveratrol, smeša koja se nalazi u crnom vinu, unapređuje zdravlje i potpomaže dugovečnost.

Obavezno pogledajte nove epizode emisije Kosmos: Prostorno-vremenska odiseja, koja će na inovativan način otkrivati svu veličinu univerzuma i ponoviće poznate elemente originalne serije, među kojima je “Kosmički kalendar” i “Brod mašte”. Spojivši skepticizam i čuda, preplićući rigoroznu nauku sa vizuelnim, emocionalnim i duhovnim elementima, biće to uzvišeno iskustvo.

Vizija kosmosa na najvišem mogućem nivou!

%d bloggers like this: