Broj 9: Hronika

vp009-hronika

Hronika 3. decembar 2013.

Vest da država pravi registar žena koje su abortirale, po najnovijem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja, koji je usvojen krajem novembra 2013, šokirala je mali, sekularnosti sklon deo javnosti Srbije. Ovdašnje žene su se jedva, pre pedesetak godina, izborile da ne budu mašine za rađanje, da bi sada, početkom XXI veka, Miroslav Gavrilović, alijas patrijarh Irinej, redovno u uskršnjoj poslanici žene koje abortiraju nazivao ubicama i čedomorkama. On “zna” da se godišnje obavi oko pola miliona abortusa u Srbiji iako zvanična statistika ne postoji. Očigledna je želja najmoćnijeg srpskog klirika da ženama oduzme pravo da raspolažu svojim telom i odluče da li žele da rađaju.

27. februar 2014.

U naselju “Stepa Stepanović” na Voždovcu, grupa “dobrovoljaca”, uz “blagoslov” SPC, bez dozvole za gradnju uzurpirala je deo zemljišta koji je po urbanističkom planu predviđen za Dom zdravlja, vrtić i hipermarket. Stanovnici naselja sprečili su radnike da nastave sa gradnjom. Međutim, početkom marta, radnici su došli sa bagerima i potrebnim materijalom da nastave izgradnju hrama, za koju i dalje nema građevinsku dozvolu. Srbija je poznata kao zemlja u kojoj je moguća bespravna gradnja, a SPC je poznata kao institucija sa izuzetnim privilegijama.

28. februar 2014.

Prestavnici formalne srpske vlasti, Zorana Mihajlović u imе Vladе Srbijе i prеdsеdnik Privrеmеnog organa Bеograda, Siniša Mali, zajedno sa najvišim prestavnikom neformalne srpske vlasti, Srpskom pravoslavnom crkvom i njenim patrijarhom, Miroslavom Gavrilovićem, odlučili su da posmrtni ostaci naučnika Nikolе Tеslе budu prеmеštеni iz beogradskog muzеja posvеćеnog tom vеlikanu u portu Hrama Svеtog Savе, gdе ćе mu biti podignut i spomеnik. Sporazum je potpisan u Patrijaršiji SPC, koja je postala “produžena ruka” vlade RS. Osmog marta 2014. nekoliko stotina Beograđana okupilo se ispred Muzeja Nikole Tesle kako bi rekli “ne” odluci vlasti o premeštanju Tesline urne u Hram Svetog Save. Okupljeni građani nosili su transparente na kojima je pisalo: “Zorana, tako se stručnjaci ne vraćaju u zemlju”, “Da je hteo u crkvu, ostao bi kod kuće” i “Eksperiment sa Teslom neće uspeti. Naučnici znaju zašto.”

4. mart 2014.

Koordinator katihetskog odbora Eparhije bačke, otac Željko Latinović, obavestio je javnost da je pre mesec dana oformljen novi sastav komisije Vlade Srbije za nastavu veronake, te da konkretni koraci mogu da se očekuju uskoro. Da li je formiranje komisije za nastavu veronauke zaista neophodno? Konkretni koraci će, pretpostavljamo, biti započinjanje katihizisa u prenatalnom periodu i promena stasusa predmeta sa izbornog u obavezni.

6. mart 2014.

Za oko 300 učenika OŠ “Đeneral Marko Đ. Katanić” u Bresnici kod Čačka organizovano je kolektivno pričešće u lokalnoj crkvi od strane direktorke škole, Mire Dragutinović. Po njenim rečima, pričest je tradicija od 2001. godine. Osim što je pozivanje na tradiciju logička greška, dotična direktorka tvrdi da je post izbor koji su deca sama načinila i da čak 90% osnovaca koji pohađaju ovu školu ide organizovano na pričest u bresničku bogomolju. Gospođo Dragutinović, osoba je punoletna tek sa navršenih 18 godina života, a nagovarati maloletnike da se nedelju dana bespotrebno izgladnjuju je, u najmanju ruku, nehumano.

7. mart 2014.

Izvesna firma “Balkanik” iz Valjeva realizuje učeničku ekskurziju, u čiju cenu ulazi, verovali ili ne, dobrovoljni prilog za manastir Žiču.

12. mart 2014.

Užice ima problem sa pijaćom vodom, jer je bakteriološki neispravna. U litru vode uzetom iz rezervoara prečišćene, tretirane vode u fabrici na Cerovića brdu ima 7.700 ćelija potencijalno toksične alge planktothrix. Još gore je stanje u gradskoj vodovodnoj mreži gde je u uzorku nadjeno čak 22.000 ćelija ove bakterije po litru. Međutim, gradska vlast ne smatra da je vodovod prioritet. U Užicu će se graditi novi pravoslavni hram (pravoslavna duhovnost bitnija je od higijenskih potreba), i to na najvišem gradskom uzvišenju, do koga je sada jedino na leđima konja moguće uzneti građevinski materijal. Samo konjima? Podvižnički, nema šta.

12. mart 2014.

U banatskom mestu Botoš kršteno je 78 dece. Ovaj događaj organizovala je lokalna Mesna zajednica, a kum kolektivnog krštenja bio je pokrajinski poslanik SNS, Darko Bađok. Gospodine Bađok, sekularnost…

%d bloggers like this: