Broj 8: Hronika

Tomislav Gačić, poznatiji kao Pahomije, dva puta godišnje, na Božić i na Uskrs, dobija po 210 hiljada dinara na ime takozvane časti.

I.Veliki Prasak Broj 8 - Hronika

20.09.2013.
Novine “Vranjske” iznele su nove primere korumpiranosti crkvenih i državnih vlasti, kao i sprege između njih.

Tako saznajemo da Tomislav Gačić, poznatiji kao Pahomije, dva puta godišnje, na Božić i na Uskrs, dobija po 210.000 na ime takozvane časti i da njegova sestra, monahinja Pavla, ima mesečnu zaradu 90.000 dinara.

Prema dokumentima do kojih su došle “Vranjske”,

GGačić je tokom 2011. godine na ime „materijalnih prinadležnosti“ na ruke s eparhijske blagajne dobio oko 30 000 evra.

Za Jelenka Mićevića, u široj javnosti poznatijeg pod nadimkom „episkop mileševski Filaret“, važi da je jedan od finansijera pokreta „Dveri“, a iznose se i optužbe za malverzacije sa humanitarnom pomoći u organizaciji SPC „Čovekoljublje“. Mićević planira da gradi hotel u Pribojskoj banji. Prvoslav Perić iliti episkop Bački vladika Porfirije, je predsednik RRA, koordinator SPC sa Vojskom Srbije i potpredsednik Humanitarnog fonda Privrednik.

II.

5.10.2013.
Više hiljada Nišlija su držeći upaljene sveće na rasrksnici Bulevara Nemanjića i Sremske ulice sačinili „živi krst“ kojim simbolizuju hrišćansku veru.

Ta ideja nije nova. I u nacističkoj Nemačkoj je 30-tih godina prošlog veka bilo sličnih svečanosti.

III.

07.10.2013.
Veliki Prasak Broj 8 - HronikaPsovke i govor mržnje prema homoseksualcima objavljeni su u časopisu Foruma beogradskih gimnazija u intervjuu Bore Đorđevića, pevača „Riblje čorbe“.

Od Đorđevića, nekadašnjeg kultnog muzičara, a sadašnjeg pajaca i maskote ultradesničarskih pokreta, ništa bolje nismo ni očekivali.

IV.

15.10.2013.
Izložba radova studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu, umesto svečanog otvaranja, iz protesta je zatvorena, jer je Kulturni centar Novog Sada zahtevao da jedan od radova bude uklonjen iz postavke.

Rad je cenzurisan u konsultaciji sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC),a direktni cenzor je direktor Kulturnog centra Andrej Fajgelj.

V.Veliki Prasak Broj 8 - Hronika

17.10.2013.
Mitropolit SPC u Crnoj Gori Risto Radović – Amfilohije u otvorenom pismu organizatorima Parade ponosa u Podgorici poručio da se „drvo koje ne daje ploda seče i u oganj baca“.

Interesantno je da Radoviću smeta što istopolni parovi ne mogu da imaju decu, ali mu ne smeta to što su i on i njegove kolege vladike SPC u celibatu. I nismo čuli da je kritikovao svoje kolege Vasilija Kačavendu i Tomislava Gačića zbog njihove homoseksualne orjentacije.

VI.

23.10.2013.
Policijski presretač zaustavio je kod Čačka crni „audi“ sa zatamnjenim staklima i rotacionim svetlom koji je jurio 100 na sat. Sveštenik se pravdao da nije znao da je to zabranjeno.

Izgleda da crkveni službenici u Srbiji ne znaju ni šta je zakon, a kamoli da treba da ga se pridržavaju. Ali za to su, na žalost, manje krivi oni a više oni koji zakon ne sprovode.

VII.

13.11.2013.Veliki Prasak Broj 8 - Hronika
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Beogradu sa Miroslavom Gavrilovićem, patrijarhom srpskim Irinejom o mogućnostima povratka imovine oduzete SPC posle Drugog svetskog rata.

Gospodin Gavrilović verovatno smatra da SPC nije dovoljno privilegovana, pa želi da mu gospodin Nikolić pomogne da restitucijom imovina bude vraćena prvo crkvi.

VIII.Veliki Prasak Broj 8 - Hronika

14.11.2013.
Poglavar Srpske pravoslavne crkve Miroslav Gavrilović, zvani patrijarh Irinej, zamolio je zaposlene u Ginekološko akušerskoj klinici Narodni front da porazgovaraju sa majkama koje nameravaju da abortiraju i posavetuju ih da to ne čine, jer je „život najveći dar“.

Čelnike SPC zanima novac. Poneko će se zapitati zašto su zainteresovani i za natalitet. Zato što je opet u pitanju novac, jer ako nema novih vernika, neće biti ni finansijskog priliva.

Veliki Prasak Broj 8 - Hronika

%d bloggers like this: