Broj 7: Hronika

I.

30. maj 2013.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je episkopima Srpske pravoslavne crkve na Saboru rekao da ne prihvata otpužbe da je izdajnik, ali da razume njihovu brigu za srpski narod.

Ne bismo baš mogli da se složimo da se episkopi brinu za narod. Episkopi narod gledaju sa visine, iz svojih skupocenih, blindiranih džipova.

Vučić je ispred Patrijaršije rekao novinarima da je na Saboru dogovoreno da država i crkva zajedno rade u interesu građana i Srbije.

Bilo bi zaista dobro da počnu da rade u interesu građana, za promenu, ali nikako zajedno, jer su država i crkva odvojene po Ustavu.

II.

4. jun 2013.
Sabor SPC podržao je „inicijativu“ izvesne grupe „lekara vernika“ da država zabrani abortus.

Prvo, niko ne zna ko su ti „lekari vernici“ i niko ne želi da dobija moralne pouke od ljudi koji nisu spremni da stanu iza svojih reči imenom i prezimenom, makar oni bili i lekari.

Prema njihovoj krajnje nenaučnoj analizi, za porast abortusa krivi su moralni pad, kriza porodice i nedostatak „prave“ vere u boga.

Apologetama religije će biti veoma teško da objasne u čemu je razlika između prave i lažne vere, jer je u pitanju logička greška „No true Scotsman“. Na tom istom Saboru, zbog seksualno devijantnog i finansijski sumnjivog ponašanja, Sabor u penziju šalje jednog od svojih do sada najuticajnijih vladika, Kačavendu.

III.

9. jun 2013.
Održan je skup „Religija, nauka, kultura: doprinos svetskih religija nauci i kulturi – verska baština kao predmet istraživanja na Univerzitetu u Beogradu“, koji je organizovao Univerzitet u Beogradu u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer. Patrijarh SPC, Miroslav Gavrilović, izjavio je da je „Religija osnova za razvoj nauke i kulture i pokretač aktivnosti za stvaranje novih dela”.

Ova izjava je neistinita i uvredljiva za veliki broj naučnika koji su u prošlosti bili kažnjavani, šikanirani na razne načine, a neki čak i ubijani zato što su naukom razbijali verske dogme. Podrška Rektora Univerziteta u Beogradu, doktora Vladimira Bumbaširevića jednom ovakvom skupu je zabrinjavajuća i razočaravajuća. Ta podrška govori da u Srbiji nije samo politika leglo populizma, lošeg ukusa i nestručnih kadrova, već da to polako postaje i obrazovanje, onaj segment društva koji direktno kreira budućnost.

IV.

28. jun 2013.
Taktičko-pokazna vežba Žandarmerije, povodom njene neustavne „slave”, nazvana je veoma pompezno „Bog i Žandarmerija čuvaju Srbiju!”.

Program je bio estrando začinjen nastupom izvesnog „Amadeus benda“ (možda je Žandarmeus prikladnije ime). Nekoliko meseci ranije izašao je spot pomenutog benda u kom se reklamira Žandarmerija. Spot je plaćen državnim novcem i tehnički je savršen, ali po sadržaju krajnje kičast, praćen muzički neadekvatnim i nekvalitetnim sadržajem. Ovu jedinicu MUP-a, neophodno je zaista vratiti njenoj nameni, a to je obrana prava i sloboda svih građana Republike Srbije, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost.

Veliki Prasak br. 7 - Hronika

V.

8. jul 2013.

Juniorska košarkaška reprezentacija Republike Srbije na U-19 košarkaškom prvenstvu sveta demonstrirala je sujeverje i praktikovanja pomodarskih običaja, slikavši se sa skupljena tri prsta, tj. onako kao što se vrši „osenjivanje krsnim znakom“ ili, narodski rečeno, kao kad se neko prekrsti. Junošama niko nije objasnio da je košarkaška reprezentacija reprezentacija Republike Srbije, a ne reprezentacija Srpske pravoslavne crkve i igrači bi trebalo da se ponašaju u skladu sa tim. Građani Republike Srbije nisu isključivo pravoslavci niti je Republika Srbija pravoslavna država već je, kao što je u članu 11 Ustava definisano, sekularna.

Trebalo bi da su barem treneri i rukovodstvo Košarkaškog saveza Srbije odrasli i zreli ljudi, sposobni da pročitaju i shvate Ustav Republike Srbije, te da i kao vaspitači ovih mladih ljudi, učine sve da ih okrenu sportskim vrlinama, umesto prizemnom sujeverju. Zašto imaginarni bog kome se mladi košarkaši zahvaljuju, nije našao za shodno da im pomogne da ne izgube u finalu? Možda zato što ne postoji?

VI.

20. jul 2013.
I nevini stradaju da bi nas iz naše sebičnosti izveli. Ako tražimo logiku pravde – nema je. Neko doživi 90 godina i ne nađe suštinu, a ova devojčica, bezgrešna, uradila je više nego svi mi zajedno. I vi ste, braćo i sestre, dali svoje srce i dušu prateći nju u njenoj želji za životom. Tijana nas je učinila boljima i njena lekcija nije završena. Ko god je se bude setio, setiće se dobrote i lepote. Hvala Tijani što se pojavila među nama i probudila ono što je dobro – poručio je, u govoru koji je održao na sahrani Tijane Ognjanović, episkop bihaćko-petrovački Atanasije Rakita,

uprkos činjenici da SPC nije ni na koji način pomogla da devojčica dobije priliku za izlečenje.

VII.

21. jul 2013. – 25. jul 2013.
U Beogradu su osvanuli plakati protiv „Beer Festa“. Organizacija „1389“ poziva omladinu i celokupnu javnost Srbije na bojkot festivala piva jer pada na crveno slovo, u vreme bogorodičinog posta. Navodno „organizatori Bir festa tvrdoglavo i drsko nastavljaju sa održavanjem nepriličnog festivala alkohola i razuzdanosti u vreme kada Pravoslavna crkva to ne dozvoljava, a Bir fest u vreme Bogorodičinog posta vređa pravoslavne vernike, sskrnavi našu duhovnost i narušava tradiciju prestonice“. Iz Pokreta Dveri zatraženo je da organizatori leskovačke „Roštiljijade” promene termin njenog održavanja jer „pada u period Velikogospojinskog posta“.

Pravoslavna crkva može da ne dozvoljava isključivo vernicima te iste crkve. Svi ostali vernici, a naročito nevernici imaju legitimno pravo da sami odluče da li će i koje će manifestacije da posete, ili ne posete. Vernici SPC, imate dve mogućnosti: ili nemojte da dolazite na „Beer Fest“ i „Roštiljijadu“, ili dođite da testirate svoju veru u okruženju prepunom greha i iskušenja.

VIII.

01. avgust 2013.
U medijima se pojavila vest da je izvesni pukovnik Milan Aksić rekao da „vojska Srbije dobija oficire verske službe, ostvarujući tako ustavno pravo pripadnika naše vojske na slobodu veroispovesti“. Takođe je rekao i da „vojni sveštenici — oficiri, neće nositi i upotrebljavati oružje, niti će moći da komanduju“.

O
ficiri koji ne nose oružje i ne mogu da komanduju? Priznaćete da nema logike.
Pravo na slobodu veroispovesti pripadnicima Vojske Srbije nije ni bilo uskraćeno. Zato pridruživanje vojnih sve-štenika jedinicama VS nije ostvarivanje ustavnih verskih prava, nego još jedan nepotreban udar na
bužet, odnosno na džep poreskih obveznika.

Veliki Prasak br. 7 - Hronika

%d bloggers like this: