Broj 6: hronika

I.

22. mart 2013.
Tomislav Gačić, po zanimanju vladika, poznatiji po nadimku „Pahomije”, bio je optužen 2002. godine za seksualno zlostavljanje četiri dečaka. U martu 2006. nastupila je zastarelost za dva krivična dela koja je, po optužnici, izvršio. Krivicu za zastarelost snose političke strukture republike Srbije i korumpirano sudstvo.

U martu 2013. godine tužilaštvo u Vranju je pokrenulo novu istragu protiv Gačića. Nadamo se da ovoga puta slučaj neće zastareti.

II.

6. april 2013.
Predsednik Tomislav Nikolić, prilikom nedavnog obeležavanja Dana Narodne biblioteke Srbije, predložio je da se lokalitet na Kosančićevom vencu, gde je nekada bila zgrada Biblioteke koja je u šestoaprilskom bombardovanju do temelja izgorela, uredi i vrati NBS. Samo nekoliko dana kasnije iz Srpske patrijaršije stigao je predlog da se tu podigne njihova biblioteka, što je Ministarstvo kulture odmah i svesrdno podržalo.

Na ideju da se na mestu srušene biblioteke izgradi patrijaršijska, zaposleni u Narodnoj biblioteci su pokrenuli akciju „Ne dam Kosančićev venac”. Mnogobrojni Beograđani sa knjigama u rukama okupili su se 6. aprila na Kosančićevom vencu, a jedan anonimni Beograđanin rekao je: „Ovo je prostor koji pripada svim građanima Srbije, ne pripada samo jednoj crkvenoj zajednici, i u sekularnoj državi, makar i samo na papiru, to ne sme da se poklanja nijednoj crkvenoj zajednici.”

III.

6. april 2013.
Mirko Bulović, alijas „vladika bački Irinej”, izjavio je da crkva ne želi da se bavi politikom. Već u sledećoj rečenici, Bulović kaže: „Nadamo se i bogu se molimo da će naš državni vrh imati i savesti i odgovornosti i rodoljublja i osećanja za potrebe života i opstanka našeg naroda, kao i za naš opšti međunarodni položaj i da će umeti da artikulišu pravo rešenje.” Crkva ne želi da se bavi politikom, ali evidentno sugeriše kakve odluke državni vrh treba da donese.

Mi, arhijereji SPC, uvereni da predstavljamo i izražavamo stav svih njenih vernika, smatramo svojom svetom dužnošću da vas na to obećanje podsetimo i da vas uverimo da očekujemo, kao i ogromna većina našeg naroda, da ga održite”, poručio je Miroslav Gavrilović, patrijarh SPC sa nadimkom „Irinej” u pismu upućenom predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću.

IV.

7. april 2013.
Razgovor patrijarha srpskog Irineja sa najvišim državnim zvaničnicima o Kosovu obavljen je u zgradi Patrijaršije u Beogradu. Dačić je tom prilikom rekao: „Ja sam i patrijarhu i članovima Sinoda rekao da svi mi moramo da imamo svoje odgovornosti, a to znači da smo u prošlosti mnogo ljudi iselili sa KiM, velike seobe koje su se desile nisu bile u skladu sa onim što danas govorimo… Danas moramo da gledamo da nađemo rešenje, da branimo naš narod i kulturnu baštinu.”

Dačić je rekao da o tome kakvo je sada stanje svedoči i činjenica odakle je došlo pismo patrijarha. „I pismo nije došlo iz Peći nego iz Beograda, što govori o tome da je srpski patrijarh Kosovo napustio 1690. godine. I ako to ne uvažavamo kao realnost, ništa nam neće doneti polemike i svađe… Mislim da je upozorenje SPC nepotrebno, jer se zna da ovo rukovodstvo neće izdati KiM”. Dobar pokušaj Dačića. Ali smo još daleko od sekularnosti.

V.

8. april 2013.
Državnim činovnicima Nikoliću, Dačiću i Vučiću je više puta sugerisano da su sastanci sa predstavnicima SPC kršenje sekularnosti, ali političari i dalje ne haju za Ustav i zakone sopstvene države.

Ovoga puta su razgovarali sa Miroslavom Gavrilovićem u zgradi patrijaršije, uoči fomulisanja odgovora Beograda visokoj predstavnici EU i posrednici u dijalogu sa Prištinom Ketrin Ešton. Mirko Bulović, portparol SPC, izjavio je da crkva ne pretenduje da donosi odluke umesto izabranih predstavnika naroda i da se bavi politikom, ali da ima i neotuđivo pravo da iznese svoje stavove o najvažnijim nacionalnim pitanjima.

Kako je moguće pričati o „gorućem političkom problemu“ u Srbiji, Kosovu, a pritom se ne baviti politikom?

VI.

12. april 2013.
Izvesni jeromonah Nikolaj Stamatović uhapšen je u Beogradu i pušten nakon dva dana jer je Bojanu Jovanoviću, bivšem đakonu SPC koji je služio u Bijeljini, za 100 000 KM pokušao da proda film u trajanju od sat i po na kojem vladika Vasilije Kačavenda seksualno opšti sa četvoricom mladića.

Pahomije, Ilarion, Vasilije… Pahomije i Ilarion su oslobođeni optužbi, zbog zastarevanja slučaja. Šta će biti sa Vasilijem? Da li se po jutru dan poznaje?

Broj 4: hronika

VII.

24. april 2013.
Odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda od 6. novembra 2012. godine ostavka Vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende bila je načelno prihvaćena, a on umoljen da ostane na službi eparhijskog arhijereja do redovnog zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora u maju 2013. godine radi završetka započetih projekata.

Ovo je navedeno je u saopštenju koje je potpisao episkop bački Irinej. Nije sasvim jasno koji su to projekti koje realizuje SPC, a još manje koji su to projekti koje samo Kačavenda može da završi. Međutim, nužda zakon menja. Sinod Srpske pravoslavne crkve je razrešio dužnosti Kačavendu, zanimljvo, samo dan nakon što se u javnosti pojavio video snimak na kome se on ljubi sa nepoznatim mladićem. Vrh SPC i njeni članovi odbijali su da se javno izjasne povodom tvrdnji da je Kačavenda umešan u seks skandal. Kačavenda će po nalogu crkve morati da se povuče u neku vrstu izolacije u manastir Šišatovac na Fruškoj gori. Očigledno je da je maksimalna „kazna” unutar SPC penzionisanje iz budžeta koji pune svi građani ove države i/ili poseta manastirskim turističkim destinacijama i boravak u istima. Sigurno je i iskustveno dokazano da kriminalci u mantijama ne idu u zatvore.

VIII.

9. maj 2013.
U organizaciji opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, u Beogradu je održan skup kosovskih Srba pod nazivom „Ostajemo u Srbiji”. Risto Radović, poznatiji i kao „mitropolit Amfilohije”, održao je moleban za Kosovo i Metohiju, a potom i liturgiju za upokojenje Vlade i Skupštine Republike Srbije, uz molitvu da im se oprosti svaki greh. Zoran Jevtić, poznat i kao „umirovljeni vladika Atanasije”, pozvao je na ubistvo predsednika Vlade Republike Srbije, Ivice Dačića, rečima da je i Zoran Đinđić govorio da ga ne zanima nebeska Srbija i da se zna kako je on prošao.

Jevtić je rekao i da današnja vlast u Srbiji ne veruje u boga, nego u pogubnu mitologiju Evropske Unije, te da nema zemaljske Srbije bez nebeske. Dakle Evropska unija je mit, a „nebeska Srbija” stvarnost. Ili je, možda, obrnuto?

IX.

10. maj 2013.
Poruke koje su na mitingu „Ostajemo u Srbiji“ u Beogradu uputili mitropolit crnogorsko-primorski Risto Radović – Amfilohije i penzionisani vladika Zoran Jevtić – Atanasije osudili su predstavnici vlasti i opozicije, a patrijarh srpski Irinej se ogradio od njihovih stavova.

Sve što je činjeno van hrama je njegova lična stvar i njegov lični istup iza kojih ne stojim ni ja, ni Sinod, ni Crkva” – rekao je patrijarh.

Ivica Dačić izjavio je da niko ne spori pravo Srpskoj pravoslavnoj crkvi da iznosi svoje stavove o vlasti, ali da Crkva ne bi smela da otvoreno preti državnim institucijama. Po mišljenju premijera, te izjave su „potpuno neprimerene. Niko nema prava da preti i da se ponaša kao u doba inkvizicije“ – naglasio je on i dodao da je zaprepašćen retorikom Amfilohija i Atanasija, koja predstavlja „korak unazad“. Drugi korak Dačića ka sekularnoj državi. Ali gde su ostali političari da mu se pridruže u toj koračnici?

X.

21. maj 2013.
Nakon inicijative SPC da se Petar II Petrović Njegoš proglasi za sveca, predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić izjavio je da Njegoš „ne može u društvo zločinaca”.

Oni čiji su heroji i sveci bili zločinci poslije Drugog svjetskog rata i poslije ovog rata, moraju da pokušaju da se sakriju iza crnogorske čistote”, rekao je Krivokapić na Lovćenu, gdje je položio venac na grob Njegoša.

Petar Petković, portparol DSS-a kaže da izjava predsednika Skupštine Crne Gore predstavlja „najveću moguću uvredu na koju bi morala da reaguje država Srbija”. Neko bi Petkoviću trebalo da objasni šta znači sekularnost i da uvreda crkve nije uvreda države, jer su država i crkva po Ustavu razdvojene.

%d bloggers like this: